BLOGG

Ny familj sent i livet – så löser man barnvakt när mormor och morfar inte orkar

Genomsnittsåldern för förstföderskor låg på 26,4 år i Sverige runt 1970. 2023 hade den stigit till cirka 30 år, vilket är en markant stigning. De svenska mammorna väntar allt längre med att skaffa barn. I sig är det inget som nödvändigtvis är vare sig positivt eller negativt – men det kan ha vissa konsekvenser som gör att många väljer att söka sig till privat barnomsorg eller barnvakt via tjänster som yepster.com.

Att snittåldern för förstföderskor stiger betyder till exempel att svenskarna även får ta emot sitt första barnbarn allt senare i livet. Barnbarn kallas ju ibland för “livets efterrätt”, men det är inte säkert att man orkar hur mycket efterrätt som helst när man till exempel passerat 70-strecket. I alla fall kan orken att sitta barnvakt inte vara densamma som i femtioårsåldern.

Barnomsorg för den som inte vill sätta karriären på paus

Föräldrar som bildar familj i trettio- eller fyrtioårsåldern har dessutom många gånger en karriär i full sving att tänka på. Den svenska föräldraförsäkringen är visserligen mycket omfattande jämfört med vad den är i andra länder, men även om man kan vara föräldraledig länge med sina barn är det inte säkert att man vill.

Många upplever dagens arbetsmarknad och arbetsklimat som pressat. Att tacka nej till att jobba övertid eller på oregelbundna tider är inte självklart. Det är också vanligt med schemaändringar på kort varsel, vilket den kommunala barnomsorgen inte alltid är rustad att hantera.

Detta innebär att man behöver hitta en alternativ form av barnomsorg. Kanske som ersättning för de kommunala alternativen, kanske som ett komplement till dem. Efterfrågan på privata barnvaktstjänster har ökat de senaste åren, särskilt hos de familjer där man inte har möjlighet att ringa in en mormor eller en farfar.

Ja det stämmer – barnpassning ingår i RUT

Med tanke på hur nära förknippat en fungerande barnpassning är med svenskarnas förvärvsarbete, är det kanske inte konstigt att barnpassning är en av de hushållsnära tjänster som omfattas av RUT-avdraget.

RUT-avdraget är en skattereduktion som man kan få för 50 % av kostnaden för arbetet i tjänsten det gäller, i det här fallet barnpassning. Det är alltså bara arbetskostnaden för barnpassning som är avdragsgill, inte eventuella materialkostnader eller resekostnader.

Den som utför uppdraget är den som ansöker om RUT. Det är bara vårdnadshavare med underhållsskyldighet för barnet som kan få RUT-avdrag. Som bonusförälder har man alltså generellt inte rätt till RUT för barnvakt, även om det kan finnas situationer som kan vara aktuella för undantag.

Det här är kraven för att barnvakten ska gå på RUT

Det finns vissa krav för att kostnaden för en barnvakt ska omfattas av RUT. Barnet får exempelvis inte gå i en högre årskurs än årskurs sju. Barnet behöver också vaktas i eller nära familjens bostad, förutom de stunder då det hämtas från förskola, fritids eller aktiviteter. 

Barnvakten i fråga får inte vara släkt med barnet. Att få RUT-avdrag för barnpassning är alltså bara aktuellt när man anlitar en utomstående barnvakt, antingen via en barnvaktstjänst eller fristående. En mormor eller morfar kan alltså inte ansöka om RUT, även om de skulle ta betalt för sina tjänster.

Barnvakt många ungdomars första jobb

Det är inte bara för de sent födande förstagångsföräldrarna som dagens arbetsmarknad har sina svårigheter. Att få ett första jobb när man precis slutat skolan har visat sig vara svårt för många ungdomar i dag. Här har samma barnvaktstjänster som blivit så populära bland millennials och generation X-are skapat många fina möjligheter för Gen Z att ta sina första steg på arbetsmarknaden.

Personer mellan 15–25 år är populära att anlita som barnvakter i dag, och vissa förmedlare av barnvakter använder sig uteslutande av ungdomar. För föräldrar som vill att barnen ska aktiveras av sina barnvakter är detta goda nyheter. Mormor och morfar kanske inte är i form för att orka med eftermiddag efter eftermiddag på fotbollsplanen, men en sportintresserad barnvakt i 20-årsåldern gör det definitivt.

Powered by Labrador CMS