Roliga lekar till midsommar för barn och vuxna
Sill, färskpotatis och jordgubbar i alla ära. Men vad vore midsommar utan lekar? Här listar vi 9 klassiska midsommarlekar i både barnvänlig och vuxentappning. Och tips på snyggaste vinstmedaljerna förstås!
När är midsommar 2024?
Midsommarafton äger rum fredagen den 21:a juni under 2024 och midsommardagen äger rum den 22:a juni, dagen efter.
Varför firar vi midsommar? Historian bakom högtiden
Midsommarafton är sommarens stora högtid. Men det är inte många som vet varför vi firar midsommar i Sverige. Högtiden är historiskt en hyllning till sommaren i det gamla bondesammhället. En del av midsommarfirandet handlar just om övergången mellan vår och sommar, då människor sådde och hoppades på god skörd.
Midsommar har blivit synonymt med ”svenskt” och svenska traditioner. Men faktum är att högtiden troligtvis härstammar från Tyskland. Troligen kom traditionen till Sverige i samband med kristendomens framfört, trots att högtiden idag inte har någon religös bakgrund. Den officiella förklaringen till midsommar är att vi firade Johannes döparens födelse den 24 juni i Sverige, före 1500-talet.
Fram till början på 1950-talet inför midsommardagen alltid på samma dag, den 24 juni. Men för att underlätta arbetsveckan ändrade man så att midsommardagen alltid skulle infalla på en lördag, mellan den 20 och 26 juni.
Idag firas midsommar med att dansa runt stången, äta god mat och leka lekar! Här listar vi roliga lekar till midsommarfirandet.
Läs mer: Medellängden för män och kvinnor i Sverige och världen
10 roliga lekar till midsommar för barn och vuxna
1. Potatislopp – Spring med potatis på sked
Märk ut en bana ca 25 meter lång, att runda en midsommarstång är självklart det roligaste. Varje deltagare behöver en matsked och en potatis. Yngre barn kan med fördel använda dessertsked och liten färskpotatis.
Är ni fler än fem som tävlar kan man med fördel dela in sig i åldersspann och köra flera heat. Då får man en vinnare i respektive ålderskategori.
Potatisloppet springs med skedskaftet i munnen och potatisen på skedbladet. Tappar man potatisen lägger man direkt upp den på skeden och springer vidare. Först i mål vinner!
2. Säckhoppning – Hoppa runt i säck
Märk ut en bana ca 25 meter lång, att runda en midsommarstång är självklart det roligaste. Varje deltagare behöver en säck av juteväv - papper eller plast håller tyvärr inte. Yngre ban kan med fördel använda örngott. Är ni fler än fem som tävlar kan man med fördel dela in sig i åldersspann och köra flera heat. Då får man en vinnare i respektive ålderskategori.
Sedan gäller det att hoppa banan runt med båda fötterna placerade i säcken eller örngottet. Ramlar man kliver man i säcken och fortsätter direkt. Först i mål vinner!
Läs mer: Midsommarlekar för hela familjen – 6 roliga tips
3. Herre på täppan – Eller sitt kvar på stocken
Istället för kulle eller badbrygga använder man till midsommar en stadig sittplanka. Och istället för att putta med händerna slår man ner varandra med varsin kudde. Två och två tar man plats på plankan med drygt en meter emellan. Sedan gäller det att med hjälp av sin kudde putta ner den andre från sittplankan.
Fixa sittplankan: Lägg upp en tjock planka eller smalare stock på sågbockar eller något annat stadigt. Det ska vara så högt att deltagarna inte når ner med benen till marken då de sitter gränsle över sittplankan, men inte högre. Tänk på att herre på täppan kan bli ganska vildsint.
Tänk på de yngre barnen: Se till att sittplankan är ordentligt säkrad och att sågbockarna står stadigt. Underlaget under ska vara mjukt som sand eller gräs. Fallhöjden ska inte vara högre än nödvändigt eftersom man kan falla hårt ändå. Yngre barn behöver en lägre sittplanka, och också en vuxen domare som kan avbryta om det behövs.
LÄS ÄVEN: Danslekar runt midsommarstången
4. Kast med bönpåse – träffa en hink med din påse
Märk en bana, cirka två meter lång. Ställ en korg eller hink vid mållinjen. Turas om att kasta i en bönpåse i korgen/hinken. Har ni ingen bönpåse så fyll en strumpa med exempelvis bönor och knyt till.
Är ni fler än fem som tävlar kan man med fördel dela in sig i åldersspann och köra flera heat. Då får man en vinnare i respektive ålderskategori. Ställa upp flera hinkar och kasta samtidigt så blir det roligare att titta på.
5. Dragkamp
Här sätter du din och dina gästers styrka på prov. Dragkamp är en rolig lek för alla åldrar och kräver inte mycket rekvisita.
Du behöver: Ett långt rep som inte är för tunt och en domare.
Gör såhär:
1. Fäst en markör mitt på repet, en röd repstump till exempel.
2. Dela upp i jämnstarka lag.
3. Placera repet så att markören har en referenspunkt. När det ena laget dragit över det andra över referenspunkten har de vunnit.
Läs mer: Allt för en lyckad tipspromenad till midsommar
6. Visseltävling med torra kex
En rolig lek som hela familjen uppskattar. Den är både rolig att utföra men även rolig för de som tittar på.
Du behöver: Torra kex och en melodi ni ska vissla till.
Gör såhär:
1. Ät 3-4 kex, tugga och försök att VISSLA.
2. Den som kan vissla först vinner.
7. Såpabrännboll
En lek som kräver lite mer planering, rekvisita och engagemang – men ack så rolig.
Du behöver: En presenning eller en rulle sopsäckar, en större boll, vatten, uppblåsbara pooler.
Gör såhär:
1. Lägg ut presenningen eller sopsäckarna på banan (där man springer). Häll ut såpa över dem.
2. Vid varje hörn placerar man en mindre barnpool.
3. Sedan är det bara att köra enligt brännbollsreglerna.
Vill ni inte köra brännboll är det även hysteriskt roligt att bara springa och åka kana på den såpa-dränkta presenningen!
8. Pennan i flaskan
En rolig lek som blir både stressig, frustrerande och himla rolig när lagen tävlar om vilka som är snabbast på att få ner en penna, fäst på ett snöre runt din midja, i en flaska.
Du behöver: Minst 2 pennor samt lika många snören och flaskor.
Gör såhär:
1. Dela upp sällskapet i minst två lag, beroende på hur många ni är.
2. Placera ut en flaska några meter bort.
3. Fäst en penna i ett snöre och knyt snöret runt midjan på den tävlande som är först ut.
4. Spring fram till flaskan och försök få pennan att pricka flaskan UTAN att använda händer.
5. Spring tillbaka och ge vidare snöret med pennan till nästa lagkamrat, tills alla har kört. Snabbaste laget vinner.
9. Musikquiz
En perfekt aktivitet för musikälskaren! Kan lätt anpassas till barn genom att välja barnlåtar!
Du behöver: En lagledare och spellista med låtar.
Gör såhär:
Spela upp introt av låtarna och låt deltagarna tävla om vem som kan sjunga låten först!
För att göra det svårare kan man ställa frågor om varje låt, exempelvis när den gavs ut, vem som sjunger eller vilken stad bandet kommer ifrån.
10. Midsommarmedaljer
Belöna vinnarna eller alla som deltar i tävlingarna med en midsommarmedaljong! Gul som solen och smyckad med årets ort och datum.
Gör så här:
Presentbandet blir hänge genom att du limmar fast det dubbelvikt mellan de två pappskivorna. När hängbandet är på plats limmar du guld- eller folie på medaljens två sidor. Sedan dekorer du medaljen med ort och datum samt eventuellt något mer fint.
För varje medalj behövs:
- 2 runda pappskivor cirka 10 centimeter i diameter
- Guld eller silverpapper (stanniol fungerar bra) utklippt i samma form som pappskivorna
- Presentsnöre eller vackert band cirka 60 centimeter långt
- Vattenfast tuschpenna (exempelvis hobbypenna eller ”oh-penna”)
- Klister
Läs mer: Varför firar vi midsommar? Här får du svaret
Diskutera midsommartraditioner, lekar och dryck i Allt för föräldrars forum: