Möt Emma som är doula och hjärnan bakom Förlossningspodden
Vad är en doula? Kanske du tänker. Vi har träffat Emma som jobbar som doula som får berätta lite mer om det. Emma driver även podcasten Förlossningspodden som vann pris i Svenska Podcastpriset 2016 i kategorin Barn & Familj, och så bloggar hon hos oss på Allt för föräldrar.
Hej Emma! Kan du berätta lite kort om vem du är?
– Jag är född och uppvuxen i Stockholm och bor sedan sju år tillbaka i ett hus skogen i Haninge utanför Stockholm tillsammans med min fru, vår son och hund. Jag har hunnit bli 35 år, är just nu gravid och därför rätt sur och lättretlig, jobbar som doula och producent för Förlossningspodden.
Du är ju doula, vilket verkar så häftigt! Hur länge har du varit det och kan du berätta vad en doula gör för de som inte vet?
– Jag utbildade mig till doula när min son var ett halvår gammal, vilket var drygt tre år sedan. En doula är med på förlossningar. När jag ska doula träffar jag först föräldrarna innan en förlossning och pratar om hur de vill ha det, vad som är viktigt för dem och så vidare. Sedan är vi med under hela förlossningen och efter den träffas vi igen när det gått någon vecka och pratar om hur det blev och går igenom förloppet. Det är för väldigt många viktigt att prata om sin förlossning efteråt.
"Att må bra under en förlossning påverkar ens första tid som förälder enormt!"
Doulande har ju varit populärt i USA ett tag. Märker du att det blivit en större efterfrågan även här i Sverige?
– Förfrågningarna ökar absolut. Dels tror jag fler vet vad det är nu och sen tror jag kunskapen om hur viktigt det är med stöd under en förlossning börjar sprida sig. Att må bra under en förlossning påverkar ens första tid som förälder enormt!
Man vet ju aldrig riktigt när förlossningen ska sätta igång, så hur planerar ni rent praktiskt inför förlossningen?
– Jag som doula går på min jour två veckor före beräknad förlossning och har sen jour tills bebisen är ute. Vissa bebisar håller sig inte alls till planeringen och dyker upp innan min jour, men paret har sms-kontakt med mig om något händer. Ett insidertips är att förlossningar älskar att starta sent på kvällar och nätter, gärna precis när jag gått och lagt mig!
Om man är intresserad av att ha en doula på förlossningen, vart vänder man sig då? Och hur många doulor finns det i Sverige?
– Jag vet faktiskt inte hur många vi är men jag vet att vi ökar rejält för varje år. Vill man hitta en doula finns det sidor på Facebook för de som söker doulor och på nätet finns både enskilda doulors och olika förmedlingars hemsidor.
När jag träffar dig har jag fått uppfattningen att du är ganska lugn i sättet. Känner du igen dig i det och tror du att det är en av egenskaperna som gör dig till en bra doula?
– Jag är nog ganska bra på att ta in min omgivning och de människor jag träffar och det är nog ett utmärkande drag för en bra doula. Man behöver vara bra på att plocka upp andras önskemål och personligheter utan att blanda in sig själv. Sen finner jag mig rätt bra i olika situationer och få saker chockar mig. Men fråga min fru och hon skulle säga att jag är rätt hetsig och otålig också…
LÄS ÄVEN: Doula på förlossningen?
Vad är det för kvinnor som väljer att anlita en doula till sin förlossning?
– Tidigare tror jag det var kvinnor som hade väldigt specifika önskemål och t.ex. inte ville ha smärtlindring. Idag är det alla möjliga kvinnor. Själv anlitade jag en doula för att jag var otroligt förlossningsrädd. Nu är jag gravid igen och kan inte tänka mig att föda utan doula men inte för att jag är rädd utan för att både jag och min fru vet hur viktigt det är med stöd. Nu förstår jag det ännu mer än första gången.
"Men en sak som fortsätter att förvåna mig är att så många förstagångsföräldrar tror att det är en par-grej att föda barn"
Har det ibland varit partnern till den som ska föda barnet om tagit initiativet att anlita en doula? Kanske för att hen är rädd att inte känna sig tillräcklig under förlossningen eller liknande?
– Min upplevelse är att det är den födande som vill ha en doula innan förlossningen men efteråt är partnern förvånad över hur viktigt stödet var för honom/henne också. Jag tror många felaktigt tror att doulan gör partnerns jobb, medan jag som doula vet att vi har helt olika uppgifter. Mitt jobb är att stötta båda som ska bli föräldrar och är med om detta enorma som förändrar ens liv så totalt. Och det är rätt tufft att stå bredvid den som ska föda. Jag brukar prata i podden om att det är bådas kalas, det är (oftast) två som ska bli föräldrar.
– Jag upplevde att folk kunde och förstod ganska lite om födande för att vi inte hör så mycket om det mer än korta varningar om hur ont det gör eller att det råder kris i förlossningsvården. Därför lät jag föräldrar komma och berätta om sina förlossningar från början till slut för att ge en bild av det som inte får plats i de där korta referaten man ger kollegor eller vänner efter en förlossning. Att föda är så enormt mycket mer än ”det gjorde sjukt ont”. Men en sak som fortsätter att förvåna mig är att så många förstagångsföräldrar tror att det är en par-grej att föda barn. Jag brukar säga att ni kommer vilja ha med alla barnmorskor och undersköterskor ni bara kan. Att som par föda barn ensamma är för de allra flesta jättejobbigt.
I Förlossningspodden intervjuar du olika människor, främst kvinnor, om förlossning och allt därtill. Hur hittar du dessa personer som du intervjuar?
– Nästan alla mina gäster mailar mig och vill själva vara med. Podden bygger lite på att gästerna själva söker sig till mig och vill berätta.
Du har ju även varit i vår podcast Allt för föräldrar-podden och pratat om doulande tillsammans med vår barnmorska och träningsexpert Maria Wigbrant. Hur var det att sitta på andra sidan och bli förd i samtalet istället för att föra det själv som du ju gör i din egen podd?
– Jag pratar ogärna om mig själv men med Maria tror jag att jag hade kunnat prata i tre timmar, även om mig själv. Hon är helt ljuvlig och jag överdriver inte. Jag ska försöka få med henne i Förlossningspodden om inte annat för att få träffa henne igen.
LÄS ÄVEN: Allt för föräldrar-podden avsnitt 2: Maria samtalar med doulan och poddaren Emma Philipsson
Kan du, som varit med på så många förlossningar, ge något allmänt tips till alla som har sin förlossning framför sig?
– Ni kommer vara samma personer under förlossningen som ni är annars. Har man lätt att jaga upp sig, planera och förbered för det. Har man svårt att be om hjälp och blir tyst, prata ihop er hur ni ska göra om ni behöver be om hjälp. Och förbered er på att bebisen kan komma ut med massor av hjälp eller med lite hjälp, mellan benen eller från magen. Man får såklart önska hur en förlossning ska gå och planera för det, men försök att inte haka upp er för mycket på de detaljerna. Att ni mår bra efteråt är långt mycket viktigare än smärtlindring och andra omständigheter.
Tack Emma!
Vill du läsa mer om Emma kan du klicka dig in på hennes blogg på blogg.alltforforaldrar.se/doulaemma . Förlossningspodden hittar du i din podcast-app eller så kan du lyssna direkt i din webbläsare via den här länken.
Av: Tove Hellsten