Föräldrar delar med sig av de känslor som kan uppkomma när man vabbar!
Föräldrar delar med sig av de känslor som kan uppkomma när man vabbar! - Foto: Foto: Pexels

Dåligt samvete när man vabbar – så hanterar olika föräldrar sina känslor

Får du dåligt samvete när du vabbar? Då är du inte ensam. Men visst ska man inte behöva ha det, våra barn är ju det viktigaste som finns! Dessutom har du som förälder rätt att vabba. Här kan du läsa om hur det ligger till med regler kring VAB och ta del av olika föräldrars känslor kring VAB och dåligt samvete.


När man blir förälder är det inte helt ovanligt att ordet VAB (vård av barn) blir mycket vanligt förekommande i vardagen. Att vabba är idag i princip en del av att vara förälder, och de allra flesta föräldrar vabbar flera gånger om året och vissa perioder även flera gånger i månaden. 

Att mötas av en lapp som informerar om att det går både magsjuka, löss och ögoninfektion när man hämtar eller lämnar på förskolan känns inte helt främmande, eller hur? För många är den där lappen dock ett stort stressmoment och bidrar inte allt för sällan till att vabbandet drar igång. 

Lästips: Pappor fortfarande sämre på att vara hemma och vabba 

Lästips: Nya riktlinjer för snoriga barn på förskolan! Foto: UnsplashNya riktlinjer – det här gäller för snoriga och hostiga barn på förskolan

Kan man vabba för mycket? 

Trots att det ibland känns som man som förälder bara vabbar, vabbar och vabbar krävs det rätt mycket VAB-dagar för att man ska nå maxtaket. 

Men du är inte ensam! Hela 8,6 miljarder kronor i VAB-ersättning betalades ut av Försäkringskassan under år 2023, så då kan du tänka dig hur många som vabbat under det gångna året. 

Men går det att vabba för mycket? 

Din arbetsgivare kan inte neka dig att vabba, men från Försäkringskassans sida finns det ett maxtak. Reglerna säger att man max kan få VAB-ersättning 120 dagar per barn och år. Undantag finns om barnet är allvarligt sjuk. 

Du kan alltid kolla med facket om det är så att din arbetsgivare har åsikter om ditt vabbande. 

Då har du rätt att vabba 

Enligt Försäkringskassan har du rätt av Försäkringskassan att ansöka om VAB om följande stämmer: 

  • Barnet är under 12 år

  • Barnet är över 8 månader

  • Den som annars skulle tagit hand om barnet är sjuk

  • Du följer med ditt barn till läkare, barnavårdscentral eller tandläkare

  • Du är försäkrad i Sverige

  • Barnet bor i Sverige

En del föräldrar känner dåligt samvete när de måste vabba

Men trots alla dessa regler och en förälders rätt att vabba, så kan det ibland bubbla upp känslor och tankar som säger åt oss att vi inte bör vabba. Det dåliga samvetet kan krypa sig på och tankar gällande hur ens arbetsgivare och kollegor tycker och tänker om ens frånvaro kan börja snurra i huvudet. 

Om du tänker så är du inte ensam. I Allt för föräldrars forum har en förälder öppnat upp om sina tankar om just VAB och samvete. Hur hanterar man det och ska man verkligen behöva ha dåligt samvete för att man är hemma och tar hand om sjukt barn? 

"Dåligt samvete varje gång vi vabbar"

I forumtråden "Vabba med gott samvete" tas frågan upp av föräldrar som uttrycker följande: 

"Vi är föräldrar till en pojke på snart 2 år. Han går på förskola, så det blir lite vab på oss då och då. Vi har båda nytt jobb och tänker mycket kring detta med vab. Vi känner oss inte så kaxiga på jobbet efter att ha vabbat två-tre dagar på rappen, så vi försöker dela på det, men får fortfarande dåligt samvete varje gång vi vabbar. Vår son går såklart före allt annat, men ändå så känner man att man rivs lite åt varje håll då vi båda älskar våra jobb och vill vara närvarande. Söker nu bara lite förståelse och bekräftelse från er andra som får vabba medels ofta-ofta, hur känner ni och hur hanterar ni sådana känslor?"

"Otroligt dåligt samvete – fast jag egentligen inte behöver ha det"

I forumtråden "Någon mer som har dåligt samvete när ni vabbar?" tas det dåliga samvetet upp av en annan förälder som uttrycker: 

"Jag har en son som precis fyllt 3. Ända sedan han började förskolan för ca 1½ år sedan så har han varit sjuk mycket, så det har blivit mycket vabbande för min del. Min man har inte kunnat vabba så mycket så det har mest varit jag som varit hemma. Jag jobbar som förskollärare så det blir ju extra tufft på jobbet när jag inte är där + att föräldrarna började klaga på min höga frånvaro och på att det varit så många olika vikarier. Nu har jag precis bytt arbetsplats - med samma chef. Har jobbat en vecka och nu har sonen ögoninfektion. De ringde hem honom från dagis igår. Jag förstod på min chef att hon inte blev så glad över att jag skulle vara hemma resten av veckan. Så nu har jag otroligt dåligt samvete - fast jag egentligen inte behöver ha det. Sonen är ju sjuk! Han har lite kladd i ögonen, ingen feber och är ganska pigg. Så hade det inte varit för kladdet i ögonen så hade jag trott att han var frisk. Någon mer som brukat få dåligt samvete vid vab?? Och hur hanterar ni det? Jag är dessutom av den åsikten att jag håller gärna sonen hemma någon dag extra så jag ser att han orkar med en dag på dagis - jag lämnar inte för tidigt!" 

Så hanterar olika föräldrar dåligt samvete vid VAB

Här går att läsa några svar på ämnet: 

"Jag har absolut inte dåligt samvete. Barnen är sjuka och ska då vara hemma! Punkt. Ja, det kanske blir svårt på arbetsplatsen, men det är upp till dem att lösa. Har de småbarnsföräldrar anställda så kommer det att vabbas. INgen rår för att man blir sjuk eller får sjuka barn. Hellre att du är hemma än att ditt sjuka barn ska vara på förskola och må dåligt och smitta andra barn, och du tar med sjukdomen till din arbetsplats. Vabba med gott samvete!"

"Jag har också dåligt samvete. Egentligen ska man väl inte ha det, men det visar ju lite på lojalitet så man får se det positivt! Känns extra tungt när det blir så ofta - varannan vecka typ för vår del.."

"Jag får också dåligt samvete trots att mina kollegor är förstående (och hemma minst lika mkt eller mer). Jag och maken vabbar lika mkt och våra barn har varit sjuka en hel del." 

"Ja, jag känner igen det där med dåligt samvete. Framförallt när barnen var lite yngre och jag vabbade i princip varje vecka. Jag och min sambo delar lika på vabbandet, men det blir många vabdagar ändå."

Du kan ta del av fler svar här! 

Lästips: 

Då kommer barnbidraget 2024: Alla datum 

Sjuk och vab samtidigt – ska jag vabba eller sjukanmäla mig? 

Får man lämna sitt barn på förskolan när man är sjuk? Vi reder ut 

Får man vabba när den andra föräldern är ledig? 

/
/
/
VAB
stats