Så sparar du pengar på sommarlovet
Så sparar du pengar på sommarlovet - Foto: Foto: Pexels, Fredrik Sandberg/TT

Så sparar du pengar på sommarlovet: Ekonomens tips

Sommarlovet är en tid fylld av spännande upplevelser för barnen. Men långa ledigheter innebär också ökade kostnader för föräldrar. Allt för föräldrar har pratat med sparekonomen Frida Bratt, som ger sina bästa tips på hur man sparar pengar på sommarlovet.


I tuffa ekonomiska tider och inflation kan det bli mer utmanande att lägga undan de där extra hundralapparna i sparkontot. Sommarlovet är en tid fylld med möjligheter för familjer att skapa minnen tillsammans, men det kan också vara en period där utgifterna ökar och sparandet blir lidande. 

Så sparar du pengar på sommarlovet 

För att ta reda på hur man kan gå tillväga för att spara pengar under sommaren har Allt för föräldrar pratat med Frida Bratt, sparekonom på Nordnet. Hon ger några enkla tips till familjer som gör det lättare att spara pengar under sommarlovet. 

– Det är klart att det blir många småutgifter under sommaren som kanske inte blir i vardagen. Men det går att spara pengar, det handlar för de allra flesta om planering, säger Frida Bratt till Allt för föräldrar.

– Åk när biljettpriser är lägre, och gör matsäck. Semestra hemma i Sverige, den svenska kronan är svag och gör det dyrt för oss att vistas utomlands.

Prioritera att semestra på hemmaplan och utforska närområdet. För att undvika små onödiga utgifter är planering A och O. Prioritera därför att göra matsäck eller mellis hemma, som snabbt kan plockas fram när barnens magar börjar kurra under utflykten. 

Lästips: Matsäck till barnen? 18 enkla maträtter och snacks

Hur fortsätter man spara i tuffa tider? 

Det är inte bara under sommarlovet som kostnaderna kan dra iväg. Skenande bostads,- och matpriser gör det svårt för många att prioritera sparandet just nu. 

Frida Bratt berättar hur man som familj ska tänka med ekonomin och sparandet, när inkomster inte räcker till alla aspekter. 

– Man får förstås göra en bedömning vad som är möjligt. Man är inte en dålig förälder om man behöver pausa barnsparandet när tiderna blir tuffare. Prioritera en buffert i den egna ekonomin, den är viktigast för hushållets trygghet här och nu. Du kan alltid återuppta sparandet när tiderna är lite lättare, exempelvis när bolåneräntorna fallit tillbaka mer.

/
/
stats