Hur tar man bort tandsten själv? Enkla husmorstipsen
Tandsten är ett problem som många brottas med och tycker är besvärligt, men inte har möjlighet att gå till tandläkaren oftare än de gör. Läs mer om hur du kan ta bort och motverka tandsten hemma – med bara ett fåtal ingredienser.
Tandsten är något som drabbar de flesta och många har nog varit med om att tandläkaren drar fram verktyget för att avlägsna den oönskade tandstenen.
Man kan tro att det inte är någon fara att ha lite tandsten, men faktum är att det inte bara är en estetisk fråga – det kan även påverka din munhälsa.
Att regelbundet besöka tandläkaren eller tandhygienisten för att få bort tandstenen kan både vara dyrt och tidskrävande. Därför ställer sig många frågan: Går det att ta bort tandsten själv?
Hur får man tandsten?
Tandsten bildas när bakterier på tänderna blandas med saliv och det blir en hård yta på tanden. Tandsten sitter ofta mellan tänderna där det kan vara svårt att själv göra rent. För att motverka tandsten är det viktigt att regelbundet borsta tänderna och göra rent mellan tänderna.
Det finns två typer av tandsten: En som bildas ovanför tandköttskanten och en som bildas under tansköttskanten i inflammerade tandköttsfickor, som är området mellan tanden och tandköttet.
Den tandsten som sitter ovanför tandköttskanten är lätt att upptäcka, då den först blir grynig och vit men med tiden kommer den missfärgas och anta en gul,- eller brunaktig nyans.
Det är viktigt att ta bort tandsten, eftersom den kan leda till inflammation i tandköttet. Om man lämnar inflammationen obehandlad under många år, kan det orsaka tandlossning.
Kan man ta bort tandsten hemma?
Det är alltid rekommenderat att besöka tandläkaren eller tandhygienisten för att ta bort tandsten, dels för att ett otränat öga inte kan identifiera tandsten på svåra ställen men också för att man ska vara säker på att all tandsten avlägsnas. Men mellan besöken finns det några knep du kan ta till för att ta bort eller motverka uppbyggnaden av tandsten.
Här är tre husmorsknep för den som vill ta bort tandsten själv. Alla behandlingar är milda och skadar inte tänderna, men det är viktigt att man följer behandlingsråden ändå och inte överskrider rekommendationerna.
Tre tips på hur man tar bort tandsten hemma
Husmorsknep 1: Bikarbonat och kokosolja
Du behöver:
- 1/2 tsk bikarbonat
- 1 msk koksolja
- 3 droppar eterisk pepparmyntolja
Gör såhär:
- Blanda alla ingredienserna i en skål till en slät smet.
- Lägg en klick av blandningen på tandborsten och borsta tänderna. Använd och förvara som en vanlig tandkräm.
- Använd 1 gång om dagen i 1 vecka som en intensivkur. Undvik att förlänga behandlingen.
Blandningen innehåller så kallade antimikrobiella substanser, som är ämnen som dödar eller förhindrar förökning av mikroorganismer. Vilket gör denna blandning till den perfekt för att avlägsna bakterier och matrester från tänderna.
Husmorsknep 2: Aktivt kol
Du behöver:
- 1 kapsel aktivt kol (≈450 mg)
- 2 msk vatten
Gör såhär:
- Fukta kolet med lite vatten och arbeta upp ett klister.
- Borsta tänderna med det svarta klistret. Använd en vanlig tandborste.
- Låt sitta i 3 - 5 minuter och skölj sedan munnen.
- Använd 2 - 3 gånger i veckan.
Kolet avlägsnar resterna som skapat beläggning på emaljen och således motverkar den bakterieinfektioner. Det är dock viktigt att använda specifikt aktivt kol och inte vilket kol som helst. Aktivt kol finns att köpa i de flesta hälsokostbutiker. Denna metod kan även medföra att du får vitare tänder.
Husmorsknep 3: Öljäst
Du behöver:
- 1 msk öljäst
- 1/2 tsk salt
- Vatten (efter behov)
Gör såhär:
- Blanda ihop alla ingredienserna till en krämig pasta.
- Gnugga in pastan över tänderna med en tandborste.
- Använd upp till 2 gånger om dagen i 1 vecka som en punktbehandling.
Öljäst kan förändra miljön i munnen och göra det svårare för bakterier att nå tänderna. Om du dessutom blandar jästen med en liten mängd salt, kan denna kombination hjälpa till att lösa upp tandbeläggningar. Detta kan inte bara hjälpa till att ta bort befintlig tandsten, utan även förebygga att ny tandsten bildas.
Källa: Steg för hälsa