Det ska du aldrig göra när du sparar pengar till ditt barn
De flesta föräldrar vill spara pengar till sina barn, men att få till en bra ekonomisk buffert kan vara lättare sagt än gjort. Allt för föräldrar har därför pratat med sparekonomen Frida Bratt, som avslöjar några vanliga misstag som många gör i sitt sparande.
Att skaffa barn är inte billigt. Under åren lägger man som förälder pengar på allt från blöjor till aktiviteter och resor. Dessutom vill de flesta också ha ett sparkonto som kan hjälpa barnen när de blir äldre.
Det finns dock några vanliga spar-missar som många föräldrar gör. Sparekonomen Frida Bratt avslöjar vilka.
MISSA INTE: Enkla knepen – så gör du billig mat varierad och god för hela familjen
Sparekonomen: "Pengarna får inte jobba"
Många kanske lägger pengarna på ett vanligt sparkonto, men enligt Frida Bratt är det en vanligt misstag som föräldrar gör.
Hon rekommenderar istället att placera pengarna i fonder.
– Jag hör om många som sparar till sina små barn på sparkonto. Det blir alldeles för låg avkastning. Pengarna får inte jobba och kommer inte att växa så som de skulle ha gjort om de placeras på börsen, säger hon till Allt för föräldrar och fortsätter:
– Har du så pass lång spartid så är det bättre att placera pengarna i fonder, exempelvis en billig global indexfond, som kan kompletteras med en billig tillväxtmarknads-fond och en Sverige-fond.
Hon menar att det ger pengarna en större chans att växa, även om det gäller små insättningar över tid. En avkastning på börsen visar nämligen ungefär sju till åtta procent per år.
MISSA INTE: Förälder? Det måste du göra innan skolstarten
"Risken finns att pengarna inte går till det du tänkt"
Ett annat misstag kan vara att spara i barnets namn. Då tillfaller pengarna automatiskt barnet när hen fyller 18 år.
– Det behöver inte vara ett problem, men risken finns ju då att pengarna inte går till det du tänkt. Ett alternativ är att istället spara i en kapitalförsäkring i ditt namn, och göra barnet till förmånstagare. Då har du kontroll och kan bestämma när barnet får pengarna, säger Bratt.
LÄS MER:
Skolstart 2024: Så förbereder du barnen
Enkla knepet: Så hjälper du ditt barn med sovrutinerna efter sommarlovet