När ska julen ut? Det säger traditionen
Julen består av en mängd traditioner: Det finns faktiskt ett rätt och fel på när julen ska in och ut. Nedan reder vi ut hur det ligger till!
Julen – den mysigaste tiden på året med glittrande granar, pepparkaksdoft och långa mysiga kvällar. Men så plötsligt står vi där i januari med barr under strumporna och undrar: När är det egentligen dags att städa bort julen? Är det trettondagen, tjugondag Knut, eller kanske redan nyårsdagen?
Traditionerna säger en sak, men verkligheten (och dammsugaren) kanske något helt annat. Här reder vi ut vad som gäller och bjuder på lite roliga tankar kring när och hur julen ska tacka för sig!
Då ska man börja julpynta
Julen består av en rad gamla traditioner. Men traditionerna börjar allt mer ruckas på, julpyntet plockas upp i hemmen redan i början på november – vilket resulterar i att man är ganska trött på julen efter julafton. Många slänger således ut granen i mellandagarna. Hur ser egentligen traditionerna kring julen ut – när ska den in och när ska den ut?
Edward Blom är kulturhistoriker och har starka känslor kring julpyntet och menar att svenskarna inte har koll på vad traditionen säger angående advent, jul och julpynt:
– Alltså stjärnor, elektriska adventsljusstakar och adventsljusstakar med fyra levande ljus. Man tänder ytterligare ett ljus för varje adventssöndag. Att folk inte ens kan skilja på jul och advent längre är för sorgligt, har han tidigare sagt till Livsstil.se.
Han poängterar:
– Julen börjar på julafton, pyntet ska upp tidigast på kvällen innan julafton.
Men när får man då klä granen? Dra ut på det så länge som möjligt, menar Edward.
– Så sent som möjligt kvällen innan julafton. När jag var barn var detta självklart. Pyntet och granen markerar att julen har börjat och ska därför inte sättas upp före jul i hemmen. Tyvärr blir det ju lite förvirrat då alla butiker, gallerior, kommuner och så vidare börjar julpynta en månad tidigare.
När ska julen ut?
Om man ska följa vett och ettikett-reglerna i enlighet med Edward Blom så börjar julen alltså på självaste julafton, och sträcker sig till tjugondagknut, då det alltså är dags att plocka ner julen.
– På Tjugondedagen ( som alltid infaller den 13 januari). "Tjugondag Knut dansas julen ut" lyder ju ordspråket." Julen pågår ju i tre veckor och hela den tiden ska pyntet var uppe, man ska äta julkakor, umgås med vänner, äta en och annan jullunch. Tyvärr har senare års tjuvstart av julen gjort att folk tröttnar och börjar kasta ut julen för tidigt – och det är ett värre etikettbrott än att starta för tidigt.
Vad är julgransplundring?
Julgransplundring är en gammal tradition som markerar slutet på julfirandet på tjugondag Knut. Då samlas familj och vänner för att "plundra" granen på godis och dekorationer innan den kastas ut. Det brukar bjudas på lek, dans runt granen och fika – en sista festlig stund innan julen är över och vardagen tar vid igen. För barnen är det en chans att frossa i sötsaker och ha kul, medan vuxna får ett trevligt avslut på julen.