När tar man bort påskpyntet? Vi reder ut vad som gäller
Våren är trots allt en tid för färg, ljus och liv – precis som påsken och pyntet som hör till. Men när börjar man påskpynta? Och när är det dags att plocka ner fjädrarna och kycklingarna? Vi reder ut.
Det många förknippar påsken med är påskbordet, påskäggen och eventuellt påskkärringar. Men något som faktiskt kan vara en stor del av påsken är påskpyntet. Även om vi sällan väljer att lägga lika mycket energi på påskpyntet som under julen, så är påskpyntet viktigt för många.
De färgglada fjädrarna, riset, påskkycklingarna och dekorationerna lyser upp hemmet – men när är det egentligen dags att packa ner allt igen?
När tar man fram påskpyntet?
Men vi börjar från början: När börjar man egentligen påskpynta? Det finns inget bestämt datum då påskpyntet ska åker fram.
Skillnaden mellan påsk- och julpyntet är att man vanligtvis har uppe julpyntet betydligt längre än under påsken, trots att påsken egentligen är en längre högtid, med fem dagar istället för tre.
Förmodligen är det inte många som börjar pynta flera veckor innan påsken, utan det vanligaste är att man gör det inför påsk – vanligtvis på skärtorsdagen. Vill man ha pyntet klart innan påsken så kanske det är onsdagen innan skärtorsdagen som man pyntar.
Med det sagt så varierar detta förstås en del. Man kan välja att pynta redan på måndagen för att kunna njuta av det redan innan påsk, eller så pyntar man först till påskafton då man ska fira. Här finns det helt enkelt inget bestämt.

.jpg)
När tar man ner påskpyntet?
Även när det kommer till att plocka ner påskpyntet varierar det. Till skillnad från julpyntet, där många har som tradition att ta bort allt på Tjugondag Knut, finns det inga fasta datum för när påskpyntet ska tas bort. Det beror helt enkelt på hur man själv vill ha det. Vissa plockar bort pyntet redan annandag påsk, medan andra låter det vara kvar ett tag till – särskilt om våren är sen och man gärna vill hålla kvar känslan av färg och ljus.
Ur ett traditionellt perspektiv avslutas påsken på annandag påsk, det vill säga måndagen efter påskhelgen. I kyrklig mening sträcker sig påsktiden dock ända till Kristi himmelsfärdsdag – alltså flera veckor framåt. Det innebär att det finns viss "giltig" tid kvar för att ha pyntet framme, om man vill luta sig mot traditionen.
Men för de flesta handlar det mer om känsla än vilket datum kalendern visar. Kanske har man gäster på besök under veckan efter påsk och vill att det ska se lite extra trevligt ut. Eller så plockar man undan allt i ett svep när vardagen gör sig påmind igen.
Det är alltså svårt att fastslå ett exakt datum när påskpyntet ska åka ner i källaren igen. Om du vill ha en riktlinje men inte är så noga med exakta datum, kan det vara lagom att plocka bort påskpyntet någon gång under veckan efter påskhelgen. Eller så låter du helt enkelt känslan avgöra – när du tröttnar på gult och fjädrar, då är det dags.
