Familj

7 roliga aktiviteter att göra med barnen i sommar

7 roliga aktiviteter att göra med barnen i sommar

Självklart hoppas vi att denna sommar ska kantas främst av sol och bad, men om vädergudarna inte hör våra böner kan semestern och sommarlovet kan bli roligt och härligt ändå! Här är 7 barnvänliga och roliga tips på vad ni kan göra hemma eller i ert närområde för att få en härlig sommar.

Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder - ett ordspråk som kommer till användning då och då. Så med det i åtanke finns det faktiskt massor med roliga saker att göra tillsammans med sina barn i sommar, oavsett väderlek.

7 roliga aktiviteter att göra med barnen i sommar

1. Gör en tipsrunda

Även om ni bor i stan eller på landet kan ni gå på en tipsrunda. Skriv egna frågor och gör en snitslad bana; i kvarteret, på innergården eller i trädgården. Skulle det regna kan ni även göra det inomhus! Roligt och lärorikt.

2. Upptäck en ny lekpark

Har ni en lekpark ni brukar gå till? Åk eller gå då till en ny. Gör det till en utflykt och packa med filt och gör matsäck. Ta med såpbubblor om solen skiner - det är både roligt och fint! Många kommuner har information om olika lekplatser eller grönområden på deras hemsida.

3. Gå på skattjakt!

Spännande och rolig lek för barnen. Göm en skatt, bestäm själv vad du vill ha som skatt - något symboliskt eller en liten present, allt funkar! Det är jakten som är det roliga. Sen gör du skattkartan som barnen kan följa. Det är inte så svårt som det kanske låter. Gör du det i trädgården kan du rita gungan eller det stora trädet och huset och annat som är lätt att förstå. Det går även bra att skriva på pappret om du känner att det hjälper. Det kan också vara roligt att göra flera skattkartor för de lite äldre barnen; då leder karta 1 till karta 2 och så vidare. Gör ett stort X för att markera skatten!

Om hjälp behövs kan du säga ”nu bränns det” om de är nära skatten och ”nu är det svalare” om de går åt fel håll.

LÄS ÄVEN: Sommarlovshetsen - får du ihop det?

4. Gör något nytt!

Bor ni i stan är det roligt och skönt att komma ut i naturen. Ta bussen ut till skogen och gå på upptäktsfärd. Det är spännande för ditt barn att få samla saker; pinnar, kottar eller blad. Det kan vara en bra idé att ha med en korg för att samla sakerna i. Glöm inte regnkläderna vid regn!

Bor ni på landet - åka till närmsta stad för en stadsvandring! Det finns mycket att se och göra. Ni kan ta en fika på ett mysigt café (perfekt om det regnar!) och är ni vid vattnet kan ni gå till hamnen och titta på båtarna. Det är också mysigt att bara gå omkring och upptäcka nya saker i omgivningen eller varför inte gå till en park. Passa på att ta en glass om solen tittar fram!

5. Åk på utflykt!

Har ni en cykel är det trevligt att ta en tur. Barnet kan sitta bak på cykel i en cykelstol, eller cykla själv om hen är lite äldre. Stanna på en mysig plats för en picknick. Har ni inte någon cykel kan ni alltid promenera till något mysigt grönområde eller park och ha picknick. Eller kolla på fåglar och andra djur på er promenad. Ni kan också ta bussen eller tåget för att åka en lite längre iväg - perfekt för en dagsutflykt!

6. Regnar det?

På med regnkläderna och gummistövlarna, sen är ni redo för lek i vattnet! Gör det till något roligt; plaska i pölar, lek i leran och var aktiv du med. Vem vill inte se sin förälder plaska i en vattenpöl? Vill ni hellre vara inne och mysa är sällskapsspel en rolig aktivitet. Här har vi listat några roliga sällskapsspel för hela familjen. Längst ner på sidan hittar ni andra tips som är perfekta för en inomhusdag.

7. Skiner solen?

Åk till stranden eller ett utomhusbad för att njuta av sol och bad! Tänk på att bada säkert. Läs mer om det här.

LÄS ÄVEN:

11 tips på gratis aktiviteter att göra hemma med barnen under loven

Bilsemester med barn - 14 saker som är bra att ha i bilen i sommar

Powered by Labrador CMS