Är annandag påsk en röd dag?

Hur var det nu, är man ledig på annandag påsk? Vi reder ut påskens alla lediga dagar.

Annandag påsk är en röd dag.
Annandag påsk är en röd dag.

Påsken kommer med lite extra ledighet, som de flesta vet, men det kan vara svårt att hålla koll på vilka dagar som egentligen är röda. Här får du veta om annandag påsk är en röd dag, samt vad som gäller för övriga dagar i påsk.

Är annandag påsk en röd dag?

Ja, annandag påsk är en röd dag, precis som långfredagen. Detta innebär att man är ledig från jobbet dessa dagar, eller åtminstone att många är det. På en del arbetsplatser behöver man jobba vissa röda dagar, eftersom det helt enkelt inte går att alla är lediga när det är röd dag. Om du är osäker på om du är ledig kan du kolla kollektivavtal, anställningsavtal eller fråga din chef.

  • Annandag påsk är en röd dag.

Påskens alla dagar

Påsken består av fem dagar: skärtorsdag, långfredag, påskafton, påskdagen och annandag påsk. Detta gör faktiskt att det är en ovanligt lång högtid, även om den för många känns kort. Jämför vi med julen så består den som bekant av bara tre dagar, men julpyntet brukar ofta vara framme flera veckor, vilket gör att julen känns längre.

Av alla påskdagar så är man ledig fyra - påskafton och påskdagen infaller alltid en lördag och en söndag då man alltid är ledig. Långfredagen och annandag påsk, som är måndagen efter, är båda röda dagar. Skärtorsdagen är dock en vanlig dag.

Se alla datum för påsken 2023 här.

Så får du långledigt kring annandag påsk

Under påsken får de flesta fyra dagars ledighet i sträck. Om man vill vara ledig längre så går det dock att ta ut några semesterdagar, och på så sätt få långledigt. Det här är inte årets bästa chans till långledigt med få semesterdagar, men det är absolut en möjlighet - om man vill ha påsklov med barnen, till exempel.

Genom att ta ut fyra semesterdagar kan man vara ledig 10 dagar i sträck. Detta med hjälp av en helg, fyra semesterdagar, en röd dag, lördag, söndag och därefter en röd dag till.

Alternativt tar man ledigt veckan efter påsk, då får man samma antal dagar men upplägget blir istället: en röd dag, lördag, söndag, röd dag, fyra dagars semester, lördag och söndag.

Det kan vara bra att tänka på att påsklovet infaller olika veckor i olika delar av landet, så om man vill ta ut semesterdagar för att vara hemma under påsklovet så bör man kolla upp vilken vecka barnen är lediga från skolan.

Powered by Labrador CMS