Bli en bättre förälder – genom 19 småsaker
Bli en bättre förälder – genom 19 småsaker

Bli en bättre förälder – genom 19 småsaker

Att vara förälder är inte alltid det enklaste, och vi vill alla vara bra och närvarande föräldrar till våra barn. Därför listar vi här 19 tips för att hjälpa dig på traven.

19 småsaker som gör dig till en bättre förälder

1. Lägg bort telefonen

Försök att lägga bort din telefon oftare och ge dig själv och barnen några mobilfria timmar. Det kommer ni alla må bättre av!

2. Ge tid för dig själv

Känner du dig trött eller seg (som man ofta kan göra som småbarnsförälder) borde du se till att ta hand om dig själv då och då. Få inte dåligt samvete om du då och då gör någonting ensam som just du mår bra av, som att till exempel ta en långpromenad med en bra podcast i lurarna, gå på yoga eller kanske stänga in dig i badrummet för lite hemma-spa. Med påfylld energi orkar du vara en bättre förälder!

3. Slopa några av veckans aktiviteter

Även om det kan kännas lockande att låta ditt barn, och kanske dig själv, få gå på massa olika aktiviteter varje vecka så tar det mycket tid, och energi. Kanske kan ni slopa någon av veckans aktiviteter till förmån för en lugn eftermiddag hemma med familjen.

4. Fråga frågor som inspirerar till meningsfulla svar...

Det är lätt att falla in i lite slentrian vad gäller vilka frågor vi ställer till våra barn i skolåldern efter en dag. ”Hur var skolan?” och svaret ”bra”, ger varken dig eller ditt barn så mycket i utbyte. Försök istället att ställa frågor som kräver ett svar ditt barn måste fundera lite på innan hen responderar. Det kommer göra att ni får mer utav samtalet.

LÄS ÄVEN: 25 frågor att ställa till ditt barn efter en skoldag

5. … och lyssna verkligen på svaren

När ditt barn väl svarar på din fråga är det viktigt att du lyssnar, och då menar vi verkligen lyssnar. Om du visar att du verkligen lyssnar när ditt barn vill dig något är chansen större att hen kommer att vilja dela med sig av saker till dig i framtiden.

6. Släpp ”perfektionen”

Sluta upp att jämföra dig och din familj med andra. Deras perfekta yta som syns i sociala medier är ingenting du bör ha som måttstock för vilken typ av liv som är ”perfekt”. Fokusera på att göra det som känns rätt för just er så kommer det där halvstädade hemmet och förra säsongens kläder att kännas perfekt till slut.

7. Sluta göra allt för barnen

… och då menar vi allt. Alla föräldrar vill ge sina barn en bra start i livet för att de ska kunna flyga själva lite senare i livet. Men gör du allting för dina barn kommer de inte att lära sig något. Låt barnen ha tråkigt ibland, då kommer de lära sig att vara påhittiga själva. Låt barnen hjälpa till att göra sin egen frukost, då kommer de kunna göra den själv i framtiden. Låt barnen lösa sina läxor i sin egen takt men med din hjälp, då kommer de att lära sig mer än om du ger dem svaren själv.

8. Kvalitetstid med ett barn i taget då och då

Oavsett om ni gör något litet som att åka och handla tillsammans, eller något större som att gå på bio och fika efteråt, så kommer den tid du och varje enskilt barn får tillsammans att föra er närmare varandra.

9. Fråga om hjälp

Att våga fråga om hjälp när man inte själv kan eller orkar göra något är en styrka. Som förälder är det bra att kunna fråga andra i sin omgivning om hjälp, för att inte slita ut sig själv. Frågar du om hjälp framför ditt barn visar du även att det är okej att inte alltid klara av allt själv.

10. Var transparent med de stora ämnena

Om du från ett tidigt stadie pratar öppet om stora och komplexa frågor, som politik, sex, död eller mobbning, så visar du att det inte är något tabu att tala om sådant. Det gör att det förmodligen kommer kännas naturligt för ditt barn att tala om sådant med dig när den dagen väl kommer.

11. Var en förebild

Från dag ett kommer du att vara ditt barns främsta förebild. Ditt barn kommer att härma dig i ditt sätt och hur du pratar, så försök att föregå med gott exempel.

LÄS ÄVEN: Lyssna upp ditt barns självkänsla istället för att prata upp den

12. Fira det lilla

”Det finns alltid något att fira” brukar man säga, och det är faktiskt sant. Visa ditt barn att det inte bara är de stora sakerna i livet som är värda att fira, utan även de små. Har ditt barn byggt den största legobyggnaden hittills? Fira med en glass i solen. Eller gjorde ditt barn extra bra ifrån sig på provet i skolan? Ha en extra mysig filmkväll!

13. Skapa egna traditioner

Något som binder samman en familj är traditioner, så varför inte skapa era egna i familjen som att till exempel kolla på Grinchen varje första advent, bygga egna påskägg i papier-mâché på långfredagen eller att tisdagar innebär taco night.

14. Lita på din magkänsla

Lär dig att lita på dig själv, din magkänsla och dina beslut. Du känner dina barn och din familj bäst, så du är den som vet vad som är bäst för er.

15. Spendera tid med din partner

Under småbarnsåren krävs det att man jobbar på relationen med sin partner, för den kommer inte att vara enkel alla gånger. Ta er tid för varandra och se varandra som den person hen är, inte bara som förälder till ditt barn.

16. Satsa på upplevelser – inte saker

Ditt barn kommer att minnas alla roliga saker ni gjort tillsammans när hen växer upp, och de minnena kommer vara mycket starkare än de minnen de har av saker de fått. Satsa därför på roliga upplevelser med familjen, som till exempel en resa, en rolig utflykt till skogen eller en kväll på teatern framför 20 materiella presenter.

17. Var närvarande

När du är med barnen bör du verkligen vara med dem. Släpp jobb, måsten, relationsproblem eller vad som än snurrar i ditt huvud och fokusera på stunden tillsammans med barnen.

18. Låt barnen vara barn

Ditt barns barndom, och ditt liv som småbarnsförälder, kommer inte att komma tillbaka. Se därför till att njuta av tiden ni har. Kom ner på barnets nivå då och då och stanna längst med vägen och kolla på myrorna som går i vägkanten, svara på deras envisa frågor och kryp in i kojan utav lakan och stolar. Hur konstigt det än känns att tänka på det så kommer alla dessa saker att göras för sista gången någon gång, och du bör se till att minnas så mycket som möjligt av detta.

19. Var dig själv

… Men det viktigaste av allt: var dig själv – du duger precis som du är och dina barn kommer älska dig för den du är, precis som du älskar dem för de personer de är.

LÄS ÄVEN: 8 saker som får dig att känna dig som den ultimata föräldern

Foto: Mathilde Langevin/Unsplash

Powered by Labrador CMS