Bonusfamiljen är en av SVT:s mest uppskattade serier. Kanske är det för att många känner igen sig i karaktärerna Lisa och Patrik?
Bonusfamiljen är en av SVT:s mest uppskattade serier. Kanske är det för att många känner igen sig i karaktärerna Lisa och Patrik?

Det här är det värsta med att vara bonusförälder – föräldrar berättar

Vilka utmaningar finns det med att vara bonusförälder? Här kan du läsa om vad olika bonusföräldrar tycker om att ha bonusbarn.

Att leva i en bonusfamilj är inte alltid en dans på rosor. Det kan uppstå en hel del krockar i olika situationer, vilket kan vara utmanande för både barn och vuxna. Här har vi samlat en gäng svar från bonusföräldrar som uttryckt sina känslor och tankar kring vad som är det svåraste och jobbigaste med att vara bonusförälder.

Bonusföräldrar delar med sig av sina erfarenheter

"Att det är svårt att veta när man ska "få" säga ifrån och enligt vilka regler man ska agera varje gång. Att man inte har något direkt band till dem. Tar det slut med pappan så skulle han logiskt sett kunna vägra att jag får träffa barnet. Känns riskabelt att älska ett barn då. Han påstår dock att han aldrig skulle göra så."

"Att den andra föräldern har fördomar mot mig och tror att den kan 'bestämma' vilka regler vi ska ha hos oss och motarbetar det vi försöker jobba mot under våra veckor då de inte alltid är så engagerade..."

"Jag tyckte det var SKITJOBBIGT att de hade en klar bild av hur vuxna kvinnor borde vara, eftersom deras mamma var på ett visst sätt. Det skar sig regält i hur bilden av mig själv såg ut, och av den jag ville vara."

"Att alltid vara tvungen att planera familjeaktiviteter, semestrar, jul, midsommar osv. tillsammans med biomamman, som i sin tur också har bonusar. Så hon måste planera utgående från hennes nyas ex... Och eftersom jag bara har barn med min man så hamnar vi sist eftersom jag inte har något ex att ta hänsyn till..."

"Jag har det överlag väldigt bra med mina bonusbarn. Men det som jag kan störa mig på är när det ser för jävligt ut på deras rum, de har inga fasta sysslor som de sköter hemma utan mer att man emellanåt ber dem till exempel tömma diskmaskinen och liknande. "

"Att få med en massa beteenden på köpet som kommer från barnets andra familj och som inte passar in hur vi vill ha det hemma hos oss. Det tycker jag är lite jobbigt."

"Jag tycker det är jobbigt att de är uppfostrade på ett annat sätt än jag vill uppfostra min son. Det skiljer sig helt från hur jag är uppväxt och uppfostrad. Eftersom jag inte är förälder har jag inte så mycket att säga till om, samtidigt som jag måste leva med det... i det... omkring det. Och det faktum att det aldrig är VI som bestämmer och planerar utan att allt vi gör och planerar måste gå via min mans ex... Vilket innebär att vi ofta måste planera om i sista minuten."

Vad kan man göra om man har problem i sin bonusfamilj?

Om ni som bonusfamilj upplever att ni har problem kan du vända dig till BVC, Familjerådgivning i din kommun eller till en psykolog som är expert på ämnet.

Powered by Labrador CMS