Får man vabba om den andra föräldern är föräldraledig?
Får man vabba om den andra föräldern är föräldraledig?

Får man vabba när den andra föräldern är ledig?

Nu djupdyker vi i försäkringskassan och försöker hitta svar på om man kan vabba när den andra föräldern är ledig!

Generellt sett är det inte tillåtet att vabba om den andra föräldern är hemma och inte arbetar eller studerar, men det finns undantag i vissa fall.

Enligt Försäkringskassan är det inte tillåtet att vabba om den andra vårdnadshavaren har semester. Detta gäller dock inte om den vårdnadshavaren som har semester kan byta semesterdagen mot vab, men bara om arbetsgivaren går med på det och semestern tillbringas i Sverige eller annat EU-land.

  • Det är generellt inte tillåtet att vabba om den andra vårdnadshavaren har semester

Om en förälder är för sjuk för att ta hand om barnet

Det kan finns undantag där det kan krävas att båda föräldrarna är hemma för att ta hand om barnet, till exempel om den andra föräldern också är sjuk och inte är kapabel till att ta hand om det sjuka barnet av någon annan anledning. I dessa fall kan man ansöka om ersättning för vab.

Undantagsfall när man kan ändra föräldraledighet till vab

Enda gången det går att ändra föräldraledighet till vab-dagar, är om ert barn ligger på sjukhus. Finns särskilda skäl så båda måste vabba, ansöker man om det hos Försäkringskassan så gör de en bedömning i det enskilda fallet.

Försäkringskassan bekräftar att generellt sett kan den andra föräldern inte vabba om en förälder är hemma och är föräldraledig för annat barn. Men om det finns särskilda skäl som gör att båda föräldrarna måste vara hemma kan den andra föräldern ange det på ansökan om ersättning för vab. Då gör Försäkringskassan en bedömning i det enskilda fallet.

Sammanfattning om man får vabba när andra föräldern har semester

Sammanfattningsvis är det inte tillåtet att vabba när den andra föräldern är ledig, men det finns undantag om det krävs att båda föräldrarna är hemma eller om den andra vårdnadshavaren kan byta semesterdagen mot vab. Det är alltid bäst att kontakta Försäkringskassan för att få en bedömning i det enskilda fallet.

Powered by Labrador CMS