Familj

Vad man kan göra på nyår med barn
Vad man kan göra på nyår med barn

Fira nyårsafton med familjen – 11 roliga tips

Nyårsafton, en spänningens kväll för alla barn och kanske för oss vuxna också. Sällan får barnen stanna uppe så länge som på nyår vilket gör kvällen extra speciell. Om de kan hålla sig vakna eller inte vet man dock aldrig...

Hur ser dina planer ut för nyår? Här har vi sammanställt några roliga saker du kan göra med familjen nu när vi snart går in i ett nytt år. Tipsen är inspirerade av amerikanska sajten 24/7 MOMS.

Nyår med barn

1. Kreativa lekar: Ta fram klistermärken, glitter, tuschpennor och annat ni har hemma. Gör ett pysselbord där barnen får dekorera sina egna partyhattar och kalastutor.

2. Piñata: Köp en piñata, eller gör en egen. Fyll den sedan med leksaker och godis så får barnen hjälpas åt att slå sönder piñatan så allt roligt faller ner till golvet.

3. Tidsjakten: Göm en tickande klocka eller timer åt barnen och skicka dem sedan för att hitta den. Det blir extra roligt om ni sätter ett alarm på klockan, så får barnen lite press att hitta klockan innan den ringer. Är barnen pigga till tolvslaget passar leken jättebra då: "hitta klockan innan den slår tolv".

4. Smällkarameller: Tillverka egna smällkarameller av tomma hushållsrullar, presentpapper och snören. Fyll hushållsrullarna med godis eller annat som barnen får under kvällen.

5. Tomtebloss: Ett måste på nyårsafton! Perfekt som pynt i efterrätten då de ser ut som minifyrverkerier!

6. Konfettiballonger: Låt barnen göra konfetti av färgat papper och en hålslagare, eller köp färdig. Fyll ballonger med det och blås upp dem. Häng sedan upp dem på lämpligt ställe, förslagsvis utomhus. När klockan sedan slår 24:00 får barnen sticka hål på ballongerna och mötas av ett konfettiregn.

7, Tidskapsel: Ta fram en tom burk och låt hela familjen fylla den med saker från det gångna året så som bilder, tidningsartiklar, favoritfilmer, biljetter från evenemang ni varit på eller liknande. Slå sedan in det som ett paket och skriv ”öppnas först nyår 2026” och lägg på en bra plats.

8. Barnens nyår: Det är inte alla barn som orkar hålla sig vakna till tolvslaget, men de borde ändå få fira in det nya året. En idé är därför att låta barnen fira nyår tidigare på kvällen. Låt dem räkna ner till (exempelvis) 21.00 för att sedan skåla i saft eller Pommac. Sedan kan de som vill sova gott.

9. Nyårsmaten: Välj en efterrätt, varmrätt eller dryck som ni alltid serverar på nyårsafton. Vad det är kan ni välja själva, men det är roligt att få skapa en egen tradition.

10. Familjebrev: Skriv ett brev tillsammans, till er själva i framtiden. Berätta om året som gått, vad ni har gjort och hur ni önskar att nästa år ska bli. Lägg i ett kuvert och skriv att det ska öppnas nästa nyår. Gör likadant varje år och vips så har en ny tradition fötts.

11. Gemensamma nyårslöften: Skriv en lista på era gemensamma nyårslöften. Det kan till exempel handla om att spara pengar till en resa, gå på bio oftare eller att ni ska hälsa på moster Karin i januari. Ni kommer nog på massor med saker att skriva upp!

Gott nytt år!

Foto: Shutterstock

Läs också: Tips på hur du avslöjar din graviditet i jul

Powered by Labrador CMS