Forskning: Barn ärver sin intelligens av mamman

Vi ärver vår intelligens från vår mamma och inte från vår pappa. Det menar en forskningsstudie som har gjorts i USA!

Har du någonsin gått och funderat på var vi egentligen ärver vår intelligens från? Undra icke mer, nu finns nämligen studier som visar att intelligensen ärvs från mammans sida.

Yep.

Det är forskare från UNC School of Medicine som i en ny undersökning visar att vi ärver vår intelligens från mamman. Tidigare har forskare påstått att däggdjur är mer lik sin pappa än sin mamma, efter att ha forskat om det på möss. Även denna nya studie har gjorts på möss och i den kom forskarna fram till att generna som styr IQ i X-kromosomen kommer från mamman. I X-kromosomen finns även gener från pappan, men just intelligens-genen bidrar mamman med. Gernando Pardo-Manuel de Villena, som är professor i genetik vid UNC säger såhär om studien:

– Detta är exceptionell ny forskning som öppnar dörren till ett helt nytt område för prospektering i humangenetik. Vi har vetat om att det finns 95 gener som kommer från föräldrar, ”de kallas präglade gener” och kan spela stor roll vid sjukdomar beroende på om den genetiska mutationen kommer från fadern eller modern. Nu har vi funnit att utöver dem, finns det tusentals andra gener som har ärftlig effekt.

Så nu vet du vem du har att tacka för din intelligens!

LÄS ÄVEN: Ny forskning: barn till äldre mammor har högre bildningsnivå och är friskare

Foto: Unsplash

Källa: Dagens Hälsa

Powered by Labrador CMS