Här är bidragen som höjs mest 2023

De flesta kan inte räkna med några större inkomstökningar nästa år. Men det finns några grupper som ändå får ganska rejäla lyft eftersom ersättningen räknas upp med inflationen.

Det tillfälliga tilläggsbidraget för barnfamiljer med bostadsbidrag förlängs. Arkivbild.

Prisbasbeloppet styr en rad olika ersättningar från det allmänna. I år har det skrivits upp med 4 200 kronor, från 48 300 till 52 500 kronor. Det är en rekordstor höjning som ger rätt kraftiga ökningar till vissa grupper.

Garantipensionärer

Garantipensionärer, som är de som har det sämst ställt, får sin pension ökad med 8,7 procent, eftersom den räknas upp med inflationen. Den allmänna pensionen ökar med "bara" 3 procent.

Höjningen av garantipensionen blir som mest cirka 850 kronor per månad.

De svagaste får mer, det är i alla fall någon rättvisa, säger Shoka Åhrman, sparekonom på SPP.

Studenter

Det höjda prisbasbeloppet påverkar också studiemedlen från Centrala studiestödsnämnden, CSN. Det blir en ganska ordentlig ökning, 1 000 kronor för fyra veckors studier. Studenter som tar fullt studiemedel får nu 12 000 kronor för de fyra veckorna.

Studenter får också tjäna mer pengar innan studiemedlet börjar begränsas. Det så kallade fribeloppet för arbetsinkomster för 20 veckors heltidsstudier höjs från 93 561 kronor till 101 697 kronor.

Föräldralediga

Föräldraförsäkringen hänger också med prisbasbeloppet, taket höjs med inflationen, och den högsta ersättningen höjs med 89 kronor per dag. Nu blir den högsta ersättningen 1 116 kronor per dag.

Det höjda taket kan ge ganska stor effekt, för dem som tar ut allt och som slår i taket blir det 2 700 kronor mer i plånboken per månad före skatt.

Sjukskrivna

Samma tak höjs för dem som får ersättning från sjukförsäkringen, och effekten blir också densamma.

Garantiersättningen i sjukersättningen höjs med 973 kronor per månad till 12 163 kronor per månad.

Omvårdnadsbidrag

Den som får omvårdnadsbidrag för omvårdnad av barn med funktionsnedsättning får 874 kronor mer per månad, den nya ersättningen blir 10 938 kronor per månad.

Barnfamiljer

Det tillfälliga tilläggsbidraget för barnfamiljer med bostadsbidrag förlängs. Tilläggsbidraget kan som mest bli 1 325 kronor per månad.

Lästips: Barnbidraget 2023 – här är alla datum och regler enkelt förklarat

Arbetslösa

Förstärkningen av a-kassan som infördes i samband med pandemin behålls. Ersättningen blir max 1 200 kronor per dag de första 100 dagarna, dock max 1 000 kronor per dag efter 100 dagar.

Elkunder i söder

Ännu är mycket oklart, men regeringen har utlovat elstöd till elkunder i elområde 3 och 4, som ska tas från de så kallade flaskhalsavgifterna. Elkunderna i norra Sverige blir dock utan.

Stödet är utlovat till februari, om inget oförutsett inträffar.

Storleken på ersättningen beror på elprisområde och den historiska elförbrukningen mellan oktober 2021 och september 2022.

För elprisområde 3 blir det 50 öre/förbrukad kilowattimme (kWh) och för elprisområde 4 blir stödet 79 öre/förbrukad kWh. En villa i Skåne med en förbrukning på 20 000 kWh får 15 800 kronor, i Stockholm blir stödet 10 000 kronor.

Powered by Labrador CMS