Här är skådespelarna från "Trolltider" – och vad de gör idag

Julkalendern "Trolltider" blev snabbt en populär julkalender i SVT. Men vilka står bakom de folkkära karaktärerna? Vi har samlat alla skådespelare från "Trolltider" och vad de gör idag.

Karaktärerna häxan Mara, Kotte, fen Dorabella, Gorm och Tova från julkalendern 'Trolltider'.
Karaktärerna häxan Mara, Kotte, fen Dorabella, Gorm och Tova från julkalendern "Trolltider".

Det är många som skulle argumentera för att "Trolltider" är SVT:s bästa julkalender genom tiderna. Den blev så populär, att den repris-sändes som julkalender några år senare.

Regissören bakom "Trolltider" heter Christina Lagerson och är en svensk regissör och producent. Hon står även bakom "Teskedsgumman" och serien "Från A till Ö – en resa jorden runt".

Vad handlar "Trolltider" om?

Julkalendern "Trolltider" från 1979 baseras på den gamla folktron om vättar och småtroll. Kalendern handlar om systrarna Tova och Kleva, maktmästaren Gorm och sonen Kotte som alla bor i skogen. Den handlar även om elaka häxan Mara och oskyldiga fen Dorabella.

En särskild händelse som blivit extra ihågkommen från "Trolltider", är när hela gänget bakar solbröd för att locka tillbaka solen efter vintern.

Det gör skådespelarna från "Trolltider" idag

Kleva / Gloria

Trollet Kleva, även kallad Gloria, spelades av Eva Rydberg, född 1943. Eva har en lång skådespelarkarriär med en hel del betydande roller i både filmer och teatrar. Men teater- och filmvärlden är inte hennes enda sysselsättning, hon har även släppt en rad låtar och tävlat i "Melodifestivalen" två gånger. Nu senast 2021 tillsammans med kompanjonen Ewa Roos. 2022 var Eva Rydberg en av sommarvärdarna i "Sommar i P1".

Tova / Daisy

Trollet Tova, även kallad Daisy, spelades av Birgitta Andersson, född 1933. Birgitta har hunnit med en hel del minnesvärda karaktärer under sin karriär, bland annat Teskedsgumman i julkalendern med samma namn, Doris i "Jönssonligan" och Hedvig i "Från A till Ö". Hon har skådespelat i såväl teatrar som i filmer och tv-serier. 2010 avslutade hon sin karriär som skådespelare och 2015 belönades hon med en "Hedersguldbaggen".

Kotte

Trollet Kotte, son till maktmästaren Gorm, spelades av Ted Åström, född 1945. Förutom Kotte i "Trolltider", har Ted även spelar folkkära roller i både Astrid Lindgrens "Madicken", "Trazan och Banarne" och "Sällskapsresan". Han började sin karriär som musiker, men fortsatte sedan inom teater- och filmbranschen. Senast syntes han i tv-serien "Sjölyckan".

Maktmästaren Gorm

Trollet Gorm, pappa till Kotte, spelades av Stig Järrel, född 1910. Stig hade en gedigen karriär som både skådespelare och revyartist. Under 1900-talet var han en av Sveriges mest kända skådespelare. Rollen som Gorm i "Trolltider" var den sista rollen som Järrel spelade. Stig Järrel dog 1998.

Häxan Mara / Dora

Häxan Mara, även kallad Dora, spelades av Lena-Pia Bernhardsson, född 1945. Lena-Pia har en lång lista av olika roller inom teater och film, förutom "Trolltider" syns hon i flertalet andra julkalendrar. Bland annat "Pelle Svanslös" och "Tomtemaskinen". 2021 syntes hon i kriminalserien "Maria Wern" .

Fen Dorabella / Marabella

Fen Dorabella, även kallad Marabella, spelades av Siw Malmkvist, född 1936. Siw har en lång och framgångsrik karriär inom musik- och skådespelarbranschen. Hon blev det första svenska artisten på den amerikanska billboard-listan med låten "Sole Sole Sole". Förutom "Trolltider" har hon bland annat varit med i filmen "Varning för Jönssonligan" och "Pelle Svanslös och den stora skattjakten. Nu senast deltog hon i musikprogrammet "Så mycket bättre" 2021.

Vätten

Den lilla vätten spelades av Håkan Serner, född 1933. Håkan har haft en hel del betydelsefulla roller i den svenska filmindustrin. Han har bland annat medverkat i "Den vista stenen", "Pippi Långstrump på de sju haven" och "Rasmus på luffen". Håkan Serner dog 1984.

Bergatrollet

Bergatrollet spelades av Sigge Fürst, född 1905. Sigge var inte bara skådespelare, han var även sångare och programledare. Hans karriär började som polis, för att sedan börja spela polis i flertalet filmer. Han har bland annat synts i "Kalle Blomkvist" och "Jazzgossen". Sigge Fürst dog 1984.

Powered by Labrador CMS