Hanna Zetterberg spelade ”Ronja Rövardotter”

Hon spelade Ronja Rövardotter – det gör Hanna Zetterberg idag

Hanna Zetterberg spelade ”Ronja Rövardotter” i den älskade Astrid Lindgren filmen från 1984, men sedan försvann hon från rampljuset. Det här gör hon idag – 40 år efter succén

Det var 1984 som filmatiseringen av Astrid Lindgrens ”Ronja Rövardotter” släpptes och blev en omedelbar succé. Hanna Zetterberg, 49, var bara 11 år när filmen hade premiär och hon blev en av Sveriges mest kända barnskådespelare. 

Men den uppståndelse som kom av filmen, blev för mycket för Hanna. Kändisskapet blev nämligen väldigt påfrestande för den unga skådespelaren, som till sist fick nog av uppmärksamheten. Efter ”Ronja Rövardotter” tog hon ett steg tillbaka från rampljuset och har aldrig gjort en skådespelarroll igen. På nästan 30 år har hon knappt ställt upp på en intervju. 

Dan Håfström som Birk och Hanna Zetterberg som Ronja, 1983.

Hanna Zetterberg: ”Det blev jobbigt”

Fram tills för några år sedan. I slutet på 2022 var hon nämligen gäst i Mauri Hermundssons intervjuprogram ”Mauri – vad hände sen?” på TV4, där hon berättade om hur livet blev efter ”Ronja Rövardotter”. 

– Efter premiären gjorde jag massor av intervjuer. Men sedan satte jag ett stopp. Jag tyckte att det blev jobbigt. Rent praktiskt kunde jag inte åka kollektivtrafik i Stockholm, där jag bodde, för alla kände igen mig. Jag lärde mig att byta tunnelbanevagn mellan varje hållplats, säger Hanna i programmet. 

Hanna Zetterberg, visar upp bilder på sig själv 1986, som rollfiguren Ronja.

Hon berättar att hon som tonåring inte alls trivdes med att bli igenkänd. Men trots att hon försökt hålla sig undan från rampljuset har hon i hela sitt liv blivit förknippad med rollen som Ronja. 

– Fram till för bara något år sedan blev jag igenkänd varje dag, och sen blev jag gråhårig. Så skönt! För nu är jag liksom för gammal. Det är faktiskt en befrielse på många sätt, säger hon.

Från inspelningen av ”Ronja Rövardotter” 1983.

Det gör Hanna Zetterberg idag – 40 år efter ”Ronja Rövardotter”

Istället valde Hanna att satsa på politiken. Hon har bland annat suttit som riksdagsledamot för Vänsterpartier och idag jobbar hon på regeringskansliet och bor i ett kollektiv utanför Stockholm.

Hon är aktuell med en bok som handlar om just individens behov av kollektivet, vilket blir hennes fjärde bok i ordningen. Hon har nämligen även skrivit tre barnböcker om Nejlika, som gavs ut 2008, 2009 och 2010.

Hanna Zetterberg på valvaka hos Vänsterpartiet 2002.

I ”Mauri – vad hände sen?” berättar Hanna att hon kan bli ifrågasatt om varför hon inte längre är känd.

– Jag har uppfattat att folk är så här: ”Vart tog du vägen?”. Och det kan ju vara en rimlig fråga, säger hon och fortsätter:

– Men också att det uppfattas som ett misslyckande att man inte har hållit sig kvar i rampljuset. Det behöver det inte alls vara, man kan vara jättenöjd med det.

Hanna Zetterberg i ”Mauri – vad hände sen?”

Nya tolkningen av "Ronja Rövardotter” 

Nyligen släpptes en ny tolkning på ”Ronja Rövardotter” där 14-åriga barnskådespelaren Kerstin Linden från Stockholm fått äran att axla rollen som Ronja.P I 12 avsnitt, fördelat på två säsonger, får tittarna följa med på Ronjas galna äventyr iS Mattisskogen. 

"Det känns helt fantastiskt att få göra rollen som Ronja. Det här är verkligen en stor dröm som går i uppfyllelse", sa Kerstin i ett pressmeddelande inför premiären av filmen. 

Christopher Wagelin som Mattis och Kerstin Linden som Ronja, under inspelningen av ”Ronja Rövardotter” 2022.

I övriga roller syns Jack Bergenholtz Henriksson som vännen Birk Borkason, Christopher Wagelin som Mattis, Krista Kosonen som Lovis, Sverrir Gudnason som Borka och Maria Nohra som Undis.

Astrid Lindgrens älskade berättelse om rövarungarna Ronja och Birk publicerades som bok 1980 och har hittills sålt i elva miljoner exemplar världen över. Boken blev 1984 en lika älskad film i regi av Tage Danielsson – hans sista film som regissör.

Den första säsongen av serien ”Ronja Rövardotter”, bestående av sex avsnitt, hade premiär på Netflix den 28 mars 2024. Säsong två kommer att ha premiär senare under året. 

Lästips: De skådespelar i nya ”Ronja Rövardotter” 2024

Powered by Labrador CMS