Hormonspiral – ett säkert skydd mot oönskad graviditet

Att välja preventivmedel är inte alltid lätt, det finns mycket att välja på. Hormonspiralen är en av de säkraste metoderna för att skydda mot oönskad graviditet. Läs allt du behöver veta här.

Många som jobbar med preventivmedelsrådgivning förespråkar långtidsverkande metoder. Det vill säga metoder som verkar under lång tid men som går att plocka bort när som helst. Dessa metoder går under samlingsnamnet LARC, long-active reversible contraception. Hormonspiral är en av dessa metoder.

Kan sitta upp till fem år

En hormonspiral är ett litet T-format inlägg som sätts in i livmodern av en barnmorska eller gynekolog. På spiralen sitter en kapsel som är fylld med hormon. Hormonet utsöndras i liten mängd i livmodern. Spiralen kan sitta i tre till fem år och är ett lika bra skydd under hela tiden. Hur länge den kan sitta beror på vilket märke det är på spiralen. En hormonspiral kan sättas in även på dig som inte har fött barn. Det finns spiraler i mindre storlek som passar bra till dig som är yngre.

Att sätta in en hormonspiral går fort

Det tar bara några minuter att sätta in en spiral. Det går till ungefär som en gynekologisk undersökning. Du får ta av dig på underkroppen och lägga dig i en gynstol. Spiralen kommer i en lång, smal hylsa som förs in i livmodern via vaginan. Spiralen sätts på plats och hylsan tas ut. Det känns ungefär som mensvärk och kan kännas obehagligt och göra lite ont. Du kan förbereda dig genom att ta paracetamol och ibuprofen en timme innan besöket.

LÄS ÄVEN: Ägglossning – fakta och symtom

Hormoner som liknar kroppens egna

I spiralen finns ett hormon som heter gestagen. Det ska likna kroppens egna hormon progesteron, även kallat gulkroppshormon. Gestagen verkar genom att göra slemhinnan i livmoderna tunnare så den inte kan ta emot ett befruktat ägg. Det gör också att sekretet i livmoderhalsen blir tjockt så spermier inte kan simma in i livmoderna. På så sätt skyddar hormonspiralen effektivt mot oönskad graviditet. Hormonet hämmar även ägglossningen till viss del, så en del som använder hormonspiral har lite eller ingen mens alls.

Fördelarna med en hormonspiral är flera

För dig som inte vill bli gravid är hormonspiralen ett av de bästa preventivmedel som finns idag. Det skyddar dig från att bli gravid till 99,8%. Mängden hormoner är väldigt låg, betydligt lägre än många andra hormonella preventivmetoder. En hormonspiral innehåller heller inget östrogen, så den passar även dig som av olika anledningar inte kan använda kombinerade p-piller. Om du har riklig mens kan det vara en bra metod eftersom den i de flesta fall gör att den som använder spiralen har lite mens och ibland ingen alls.

När du tagit ut spiralen kan det ta några månader innan ägglossningen och mensen kommer igång. Med andra ord kan det dröja lite innan du är fertil igen. De flesta blir gravida inom det första året.

Biverkningar förekommer

Även om hormonhalten är låg så förekommer det såklart biverkningar. Olika personer är olika känsliga för hormontillförsel och vilka biverkningar som blir aktuellt för just dig kan vara svårt att förutse. De vanligaste biverkningarna man brukar prata om är:

– Illamående

– Huvudvärk

– Nedstämdhet

– Minskad sexlust

– Akne

– Viktökning

Det är också vanligt med stänkblödningar den första tiden efter att spiralen satts in, men det brukar avta efter några månader. En hormonspiral skyddar inte mot sexuellt överförbara infektioner.

Våga byta preventivmedel

Det är inte meningen att du ska må dåligt av ditt preventivmedel. En del människor trivs inte alls med sin hormonspiral medan andra mår hur bra som helst. Om du upplever att din hälsa har blivit sämre sedan du satt in spiralen, prata med en barnmorska eller gynekolog. Det finns säkert en annan metod som passar dig bättre, då är det bättre att byta än att må dåligt.

LÄS ÄVEN: Kopparspiral – ett effektivt preventivmedel utan hormoner

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska.

Har du frågor som rör preventivmedel? Maila [email protected]

Powered by Labrador CMS