Ofrivilligt barnlösas dag
Ofrivilligt barnlösas dag

Hur är det att vara ofrivilligt barnlös? "Libra" berättar

På MinBebis har en kvinna bloggat om sin resa som ofrivilligt barnlös. Bloggen heter Libras IVF-karusell. Vi har pratat med henne om hennes resa i denna ”IVF-karusell”.

IVF står för ”in-vitro-fertilisering” vilket betyder i glas (in vitro) befruktning (fertilisering), vanligast benämnt som provrörsbefruktning. Metoden används vid alla former av infertilitet; kvinnlig, manlig och oförklarad ofruktsamhet.

Libra, som vi kallar henne, är 39 år och bor i Malmö tillsammans med sin man. I sju år har de försökt skaffa barn och är så kallat ofrivilligt och oförklarligt barnlösa. De kan inte bli med barn på naturlig väg utan måste göra IVF. Totalt har det blivit sex försök och tre av försöken har lett till graviditet. Första gången förlorade de sin dotter så sent somi vecka 22 på grund av att navelsträngen hade slagit knut på sig själv. Den andra graviditeten förlorade de i vecka 10. Nu är hon gravid igen och är i skrivande stund i vecka 19 och hoppas på att gå hela vägen denna gång. Hon är aktiv i Patientföreningen Barnlängtan för andra ofrivilligt och oförklarigt barnlösa.

Hur har din resa i IVF-världen, eller IVF-karusellen som du själv kallar den, sett ut? Känner du att du fått den hjälp du velat?

Vi gick först på RMC där vi fick tre gratis försök. Där kändes det som att man var en del av en produktion på löpande band. Det var svårt att nå ut till läkarna och få svar på alla frågor man hade. Efter det sökte vi oss privat till Nordic IVF Center. De har varit helt fantastiska och hjälpt oss otroligt mycket. De har till och med hjälpt mig med att fått en diagnos på Endometrios vilket jag har misstänkt att jag har i många år. De hjälpte mig att komma till Endometrioscentrum i Malmö och få kontakt med en fantastisk läkare där. I höstas opererades jag och fick min diagnos.

Jag har precis börjat jobba ideellt för Patientföreningen Barnlängtan. Där gör jag bland annat nyhetsbrevet som skickas ut till alla som registrerat sig på hemsidan barnlangtan.com.Det är väldigt givande att kunna hjälpa till med något som tyvärr är ett stort problem för många av oss.

Vad har varit det jobbigaste med att inte få barn?

Det mest jobbiga med att inte kunna skaffa barn är väntan. Allt man gör är att vänta. Man väntar på mens, medicinstart, kontroller, ägguttag, återföring och sen till sist det mest jobbiga, testdagen. Också att inte veta om det någonsin kommer att fungera hela vägen. Det är en dryg process som tar både energi fysiskt som psykiskt.

Du är nu gravid till följd av en IVF-behandling. Vad är ditt råd till alla de som kämpar där ute?

Mitt råd till alla andra som kämpar med att skaffa barn är att inte ge upp. Men man ska såklart även lyssna på sin egen kropp och känna efter hur mycket man orkar med. Behandlingarna sätter starka spår i både kropp och själ. För många är det svårt att ge upp eftersom att få barn är den högsta önskan. Då kan det vara bra att se över alternativ. Kanske testa en annan klinik eller försöka skaffa barn på ett annat sätt. Vi står t ex även i kö för adoption.

Hur har bloggen blivit en del av din resa?

Jag började blogga i oktober 2011, samtidigt som jag började min första IVF-behandling. Det är otroligt givande att få skriva av sig, men även att få råd och stöd av andra i samma situation. För lite mer än 2 år sedan tog jag ett nytt intiativ och startade träffar i Skåne för ofrivilligt barnlösa. Något som har spridit sig runt om i landet, där jag hjälper till via bloggen. Utan dessa tjejer hade jag nog aldrig orkat så mycket som jag har gjort. Det är otroligt skönt att prata av sig med någon som förstår.

Du hittar till Libras blogg via den länken minbebis.com/blogg/libra/.

Vill du prata med andra som också har problem att få barn kan du diskutera det i vårt forum här.

Vill du läsa mer om endometrios som Libra berättar att hon diagnosas med kan du klicka här.

Powered by Labrador CMS