Hur får man sitt barn att städa hemma? Föräldrar tipsar!

Hur får man sitt barn att hjälpa till med städning hemma? Föräldrar tipsar!

Ett hem behöver städas, och det kan både föräldrar och barn hjälpa till med! Men hur får man barn som vägrar att hjälpa till med städningen hemma? 

Att leva i ett hushåll med ett eller flera barn kan resultera i en hel del stök, oavsett vilken ålder barnet eller barnen är i. 

Hjälpas åt att städa hemmet

Det här med städning är ofta en stor del av vardagspusslet, och inte alltid en så rolig grej att ta sig an. Dessutom är det inte allt för sällan så att det råder delade meningar om vem som städar mest i ett hem. 

Hur får man barnen att hjälpa till med städning hemma? 

Men kan man kanske få lite hjälp på traven av sina barn? Självklart kan man det! Det kan dessutom vara bra att öva  sina barn på att hjälpas åt och lära dem hur man tar hand om sina leksaker och hemmet i stort. Men hur får man sina barn att hjälpa till med städningen hemma? Det är en fråga som en förälder i Allt för föräldrars forum ställer sig. 

Barn som vägrar städa 

Barn som gnäller och inte alls vill hjälpa till hemma, det är något som säkerligen försiggår i många hem. En förälder skriver följande i Allt för föräldrars forum: 

"Ber man barnen hjälpa till gnäller dom och gör det inte eller så bara skriker 6-åringen (antar att det är just 6:an som ställer till det...) Andra flickan är 9.Dom städar sina rum på lördagar. Detta enbart eftersom jag drar in lördagsgodiset annars.Läste i en bok om en familj som hade beting och ett rullande schema för det vanligaste som duka, duka av, plocka upp i hallen osv. Men hur får man det att fungera när dom bara vägrar?"

Här kommer några tips på hur andra föräldrar löst problemen med städning i hemmet: 

  • "Min spontana tanke och det brukar inte ta så många dagar innan det tar skruv: Laga bara mat till dig själv. Plocka bara undan dina grejer, tvätta bara dina kläder etc. Lite svårt för 6-och 9-åringarna att laga mat och tvätta förstås, men om du vägrar göra det utan att de hjälper till så kanske de tar fart." 
  • "För att försöka vara lite mer seriös så tycker jag att ni ska ha ett familjeråd. Där du klargör att du inte under några som helst villkor tänker fortsätta som hushållerska utan från och med nu hjälps alla åt! Förbered gärna med en lista på olika sysslor där ni sedan kan skriva ner vem som ansvarar för vad. Diskutera fram lösningar som passar er. Ibland kan det vara så att en uppgift passar bra för just en person. Andra uppgifter kanske är lättare om flera delar på men att ni kanske har ett schema när vem ska göra vad etc. Under familjerådet kan ju nya bra idéer komma upp. Barn kan ju ibland kläcka ur sig riktigt fina lösningar eller idéer som går att spinna vidare på.Sedan är det viktigt att alla förstår att nu är det allvar och att alla måste hjälpas åt. För annars går du i strejk och låter alla klara sig själva!"
  • "Samla till familjemöte. Lägg fram problemet (=ni har dålig renstandard. INTE \'ingen gör nåt i den här jävla familjen\'.)När ni är överens om att problemet är sant så frågar ni vad var och en kan göra för att höja standarden. Skriv ner vad ni kommer fram till. En idé jag har är att Alla hjälper till att städa Hela huset. Om barnen hjälper till \'ute hos er\' så hjälper ni dem \'inne hos dem\'. "
  • "Istället för att säga "nu städar ni erat rum" kan du prova "vilken tur jag har som har er som är så duktiga, kan inte ni hjälpa mig med att (tex) damma. Det är så mycket roligare och går fortare när ni hjälper till."Då kanske vi kan hitta på något tillsammans sedan". Ibland orkar man ju inte, men jag tror att man tjänar på att göra det lite roligare."

Lästips: 

Tips på present till lärare och förskolepedagog: 12 gåvor till skolavslutningen

Sommarlov på SVT 2024 sändningstider, artister och programledare

Medellängden för män och kvinnor i Sverige och världen

Allt för en lyckad tipspromenad till midsommar

Dåligt samvete när man vabbar – så hanterar olika föräldrar sina känslor

Hudvård att undvika under graviditet och amning – ingredienser att ha koll på

Student 2024: Tips på studentpresenter till både din son och dotter

Tipspromenad till midsommar: 20 frågor till vuxna och barn

Bäst i test-uppdrag till festen – tips på roliga lekar

Powered by Labrador CMS