Hur gammal är man när man tar studenten i Sverige?

Här får du veta hur gammal man är när man tar studenten.

18 och 19-åringar som tar studenten.
Man tar oftast studenten året man fyller 19 år.

Varje år vid specifika datum i juni fylls gatorna med glada studenter som firar att de gått ut gymnasiet - eller har tagit studenten. Men hur gammal är man egentligen när man har tagit studenten? Ofta får vi höra 18 eller 19 år, men alla är inte 18 eller 19 när de tar studenten. Så vilken ålder är det egentligen som gäller? Det kommer vi att reda ut här.

Vanligaste åldern att ta studenten i Sverige

Som du säkert redan vet, eller misstänker, så är det vanligast att man är 18 eller 19 år gammal när man tar studenten. Detta beror på att man vanligtvis slutar i 9:an och börjar i gymnasiet det år man fyller 16. Eftersom studenten äger rum i början av juni så innebär det att alla inte har hunnit fylla år ännu, men de flesta fyller 19 samma år.

Man tar studenten året man fyller 19 år

De som fyller år innan studenten är alltså vanligtvis 19 år när de tar studenten, medan de som fyller år efter studenten fortfarande är 18 år - men blir 19 under året. Det här är alltså den vanligaste åldern att ta studenten, men det förutsätter att man började i förskoleklass det året man fyllde 6 år, att man började i gymnasiet det året man fyllde 16 och att man inte gått om något år i grundskolan eller gymnasiet.

Äldsta åldern att ta studenten i Sverige

Även om det är vanligt att man börjar gymnasiet direkt efter grundskolan och att man fyller 16 år under detta år, så är det inte alltid så. Om man gick om något år i grundskolan kan man börja gymnasiet senare, eller om man helt enkelt började i skolan senare. Detta kan bero på många saker, till exempel att man bott utomlands under delar av uppväxten. Det kan även vara så att man går om på gymnasiet, eller helt enkelt väljer att börja i gymnasiet senare.

Senast första kalenderåret det år man fyller 20 får man börja i gymnasiet. Detta innebär att man kan börja i gymnasiet när man är 19 eller 20 år, vilket gör att man kan vara 21 eller 22 år när man tar studenten. Den äldsta åldern för att ta studenten i Sverige är alltså 22 år.

Att ta studenten tidigare

På samma sätt som man kan gå om årskurser så kan man faktiskt hoppa upp årskurser. Detta innebär förstås även att man börjar i gymnasiet tidigare, och då även tar studenten tidigare. Det finns ingen specifik ålder då man tidigast får börja i gymnasiet, men man behöver ha gått ut grundskolan och ha godkända betyg i de ämnen som den specifika gymnasieutbildningen kräver. Detta gör alltså att man kan vara yngre än 18 år när man tar studenten.

Powered by Labrador CMS