Familj

Läkaren poddar om gravidveckorna 1-12

I Doktorpodden tar Carl-Olof Svensson, som är leg. läkare med bakgrund inom allmänmedicin, rådgivning och e-hälsa, upp frågor om kroppen och vår hälsa. Han brinner för patientnytta och människors delaktighet i sin den egna hälsan. Nu har han gjort ett avsnitt om gravidveckorna 1-12 som du kan lyssna på nedan!

Doktorpodden består av ganska korta podcast-avsnitt om diagnoser. Allt från vanliga sjukdomar som KOL och gråstarr tas upp, till mindre vanligt förekommande sjukdomar som vikingasjukan och tuberkulos. Syftet med podden är att berätta om diagnoser på ett sätt som skapar nyfikenhet. Idag finns det tyvärr för lite tid för ordentliga samtal mellan läkare och patient, och ibland kanske inte ens tiden finns för att hinna träffas. Den knappa tiden varje patient kan få med en läkare drabbar främst våra äldre, men vi har nog alla suttit i kö hos en vårdgivare. Med Doktorpodden kan man lyssna när som helst, på bussen till jobb, i bilen eller på godnattkudden. Anatomi, normaltillstånd, medicinsk historia, en och annan torr fyndighet, ljudeffekter och information om symptom och behandling får plats i avsnitten. Lyssnaren kan dessutom önska vilken diagnos som ska tas upp i kommande avsnitt hos #doktorpodden på Instagram.

LÄS ÄVEN: Graviditetstest, så fungerar de!

I det här avsnittet pratar Carl-Olof om graviditetens första tredjedel, och inom kort kommer en fortsättning med de andra månaderna. I detta avsnitt diskuteras bland annat rökning och dess påverkan på graviditeten.

Vi frågar Carl-Olof: Det är ju sedan gammalt att det är dåligt att röka under graviditeten, men vad exakt är det som kan hända om man gör det?

– Nikotin är ett nervgift med beroendeframkallande egenskaper. Nikotin finns i tobak. Rökaren får färre ägglossningar och lämnar sin fruktbara ålder tidigare, chansen att bli gravid är därmed teoretiskt sett mindre. Rökning under graviditet ökar dessutom risken för för tidig födsel, begränsad fostertillväxt, att moderkakan lossnar och att fostret dör i livmodern. Rökaren får i sig mångdubbelt mer av gasen kolmonoxid, som konkurrerar ut syre på blodets hemoglobin, än icke-rökare. Även snusning skickar över nikotin till blodbanan, till och med merr nikotin än vad en rökare får i blodet. Att snusa under graviditetens första månader, ser ut att öka risken för en för tidig födsel.

Vill du lyssna på hela poddavsnittet? Klicka här!

Powered by Labrador CMS