Midsommarafton 2023: När är det midsommar?

Allt du behöver veta om midsommarafton 2023. Datum ledighet och varför vi firar midsommar.

Midsommarafton datum
När är det midsommar?

Ser du fram emot midsommar? I så fall är du förmodligen långt ifrån ensam. Midsommar är trots allt en högtid som infaller under sommaren, vilket gör den extra fantastisk. Man kan fira den utomhus - om man slipper regn - och den handlar om glädje och gemenskap, och så midsommarmaten förstås. Här får du veta allting du behöver veta om midsommar - och inte minst när den infaller.

Är midsommarafton samma dag varje år?

Nej, midsommar är en rörlig dag som kan inträffa ett antal olika datum. Det har dock inte alltid varit så. Fram till 1952 firades midsommardagen alltid den 24 juni, vilket gjorde att midsommaraftonen alltid var den 23 juni. Detta beror på att denna dag ursprungligen är Johannes Döparens dag - den 24 juni. Senare började vi istället fira midsommar denna dag, och från 1953 är det en rörlig dag.

Anledningen till att man valde att låta midsommaren vara rörlig är för att midsommardagen alltid skulle infalla en lördag, för att passa in i arbetsveckan. Detta innebär alltså att dagen kan infalla olika datum, men alltid någon gång mellan 20 och 26 juni.

När är det midsommarafton 2023?

I år är det midsommarafton 23 juni, och midsommardagen 24 juni. Midsommarafton infaller som bekant alltid en fredag, och midsommardagen en lördag.

Hur är man ledig på midsommar?

Om man jobbar vanliga kontorstider så är det vanligt att man är ledig på midsommarafton, alltså på fredagen. Detta är dock ingen röd dag i almanackan, även om vi ofta ser det som en röd dag. Eftersom det inte är röd dag så innebär det dock att man inte nödvändigtvis är ledig denna dag, utan det bestämmer arbetsgivaren och kollektivavtalet.

Om du är osäker på om du är ledig på midsommar kan det alltså vara en bra idé att kolla upp det, för även om det är vanligt är det alltså inte alls säkert att det är så. Om du är ledig midsommarafton och vill vara långledig så kan du med fördel lägga fyra semesterdagar innan midsommar, för att få en helt ledig vecka. Tillsammans med helgen innan så blir det totalt 9 lediga dagar i sträck.

Varför firar vi midsommar?

Vi firar denna dag sedan 1500-talet, men från börjar var det till minne av Johannes Döparen. Johannes Döparens dag är alltså 24 juni, och långt tillbaka var det detta vi firade. Det var också därför midsommardagen alltid var den 24 juni förr. Detta ändrades dock på 1950-talet, och 1953 var midsommaren för första gången rörlig.

Powered by Labrador CMS