Mammor som firar mors dag.
Det är alltid Mors dag i Maj.

När är det Mors dag 2023?

Allt du vill veta om mors dag - och när det infaller 2023.

Varje år firas mors dag och alla som vill, och kan, har möjlighet att hedra och uppvakta sina mammor lite extra. Men hur kommer det sig egentligen att vi firar mors dag, hur firade vi förr och när infaller mors dag? Det går vi igenom här.

När är det mors dag 2023?

I Sverige firar vi alltid mors dag den sista söndagen i maj, vilket innebär att det exakta datumet varierar från år till år. I år infaller mors dag den 28 maj.

Varför firar vi mors dag?

Mors dag kommer, som så många andra kommersiella högtider, från USA. Där började detta firas redan 1908, på initiativ av en Anna Jarvis. Hon ville hedra sin egen mor, som gått bort tre år tidigare, med en gudstjänst. Några år senare fick hon presidenten Woodrow Wilson att instifta en officiell mors dag den 10 maj.

Till Sverige kom mors dag ytterligare några år senare, närmare bestämt 1919, genom författaren Cecilia Bååth-Holmberg. Det tog dock flera decennier innan högtiden firades brett.

Så firades dagen förr

Längre tillbaka så var det som bekant kvinnan som skötte hemmet och hushållsarbetet, vilket kanske gjorde denna dag extra betydelsefull. Just denna dag skulle mammorna nämligen slippa hushållsarbetet.

På morgonen skulle mamman få en frukostbricka på sängen och hälsas med en sång, och på kvällen hölls en liten högtidlighet där även pappan deltog. Utöver detta så hissades Svenska flaggan i trädgården dagen till ära, och mamman hedrades med blommor och en liten present.

Om barnen var frånvarande och inte kunde fira sin mamma på mors dag så skulle de i stället skicka brev, vykort eller ett telegram.

Morsdag i resten av världen

Sverige delar mors dag med flera andra länder: Frankrike, Algeriet, Tunisien, Dominikanska Republiken, Haiti, Mauritius och Marocko. I dessa länder infaller mors dag alltså den sista söndagen i maj, precis som i Sverige.

Många länder firar dock den andra söndagen i maj. Några av dessa är bland annat USA, Finland, Danmark, Schweiz, Kroatien, Österrike, Tjeckien, Japan, Island och Brasilien. Just andra söndagen i maj är den vanligaste dagen att fira.

Ett flertal länder firar dock den 8 mars eller på vårdagjämningen, den 21 maj. Norge är ensamma om sin dag, och där firas mors dag redan den andra söndagen i februari. Även Ryssland är ensamma om sin dag, där man firar så sent som den sista söndagen i november.

Powered by Labrador CMS