När kommer påskharen?

Här går vi igenom vilken dag påskharen kommer på besök!

Påskharen kommer och gömmer ägg.
Påskharen kommer och gömmer ägg.

På påsken kommer påskharen och gömmer påskägg till barnen. Oavsett om man ger påskharen cred för påskäggen man har köpt eller inte, så är detta vad vi förknippar påskharen med. Men när är det egentligen påskharen kommer? Hur hittar barnen påskäggen, och hur kommer det sig att vi pratar om en påskhare? Det får du veta här.

När kommer påskharen?

Påskharen kommer på påskafton, det vill säga lördagen efter långfredagen. Det är just på påskafton som vi firar påsken, på samma sätt som vi firar julen på julafton. På påskafton firar vi även med påskmiddag, utöver påskäggen.

Ibland går barnen påskkärring på påskafton, men vilken dag man gör detta varierar mellan olika delar av landet. På vissa ställen går man påskkärring en helt annan dag, till exempel på skärtorsdagen.

Påsken är som bekant en rörlig högtid, vilket inte är så svårt att förstå eftersom den alltid varar från en torsdag till en måndag. I år börjar den 6 april, med skärtorsdagen, och slutar den 10 april då det är annandag påsk.

Påskäggsjakt

Påskharen kommer som bekant med påskägg, och man brukar säga att haren gömmer dessa ägg. Barnen får sedan leta efter äggen - utomhus eller inomhus. En påskäggsjakt kan gå till på många olika sätt, till exempel att man får ett plastägg med en gåta som leder fram till nästa ägg som leder till nästa och så vidare, tills man hittar påskägget.

Påskharens uppkomst

Förmodligen uppkom påskharen genom att man såg fel på gamla bilder, eller närmare bestämt illustrationer och tyska bildbröd, av det bibliska påsklammet. Man tyckte helt enkelt att detta såg ut som en hare.

Traditionen med påskhare kommer alltså från Tyskland och har mycket gamla anor, närmare bestämt kommer denna tradition från 1600-talet.

Det var dock först på 1850-talet som påskharen och påskäggen lanserades brett, och detta gjordes av godis- och leksaksindustrin - vilket knappast är helt oväntat.

Till Sverige kom denna tradition från Tyskland på 1900-talet, men den har faktiskt fortfarande inte blivit fullt lika populär här. Även om vi förknippar harar med påsken och pratar om påskharen här, så har vi sådant vi förknippar än mer med påsken - som kycklingar, ägg och även påskkärringar.

Powered by Labrador CMS