När ska man skicka inbjudan till studentfirande? Och vad skriver man i inbjudan?

Tips och inspiration till dig som ska skicka inbjudningskort till studentfirande.

Tjej som tar studenten.
Det är bra att vara ute i god tid när man ska skicka inbjudningar till studentfest.

Inför studenten är det många saker man ska komma ihåg, inte minst om man är den som ansvarar för studentfirandet. Det ska beställas studentmössa och studentplakat, inbjudningskort ska fixas och skickas och man ska planera vad man ska bjuda på. När det gäller inbjudningskorten är det kanske framför allt två saker man funderar över - när det är dags att skicka dessa, och vad man ska skriva. Dessa saker kommer vi att gå igenom här.

När är det dags att skicka iväg inbjudningskorten?

Oavsett vad man bjuder in till - bröllop, dop, kalas eller student till exempel - så är frågan alltid när det är dags att skicka inbjudan. En fördel med att skicka tidigt är förstås att man minskar risken att de som bjuds in redan är uppbokade, men att skicka för tidigt kan också innebära att man glömmer bort att svara.

  • Minst 6 veckor innan
  • Det kan vara bra att skicka ut "save the date" på textmeddelande ännu tidigare

Generellt brukar man säga att det är lämpligt att skicka ut inbjudningskorten ungefär 6 veckor innan. Detta kan kännas väldigt sent för en del, och väldigt tidigt för andra. Skickar man inbjudningarna just 6 veckor innan så är man ändå ute i ganska god tid, men det är inte heller så långt kvar att gästerna kan glömma att meddela om de kommer eller inte. Kom ihåg att även skriva ett sista datum att lämna besked.

Förbered gästerna

Om du är osäker på om 6 veckor räcker så kan du berätta datumet i förväg. Skicka iväg ett sms och meddela att de kommer bli inbjudna till studentfirandet detta datum, och att en inbjudan kommer att komma senare. Då vet gästerna redan innan att de kommer bli bjudna och när, och kan boka in datumet.

Vad ska man skriva i inbjudningskorten?

På inbjudningskortet finns det ett antal saker som måste finnas med: Att det handlar om studentfirande, vem som tar studenten, vilket datum, vilken tid och vilken plats. Därtill behöver du förstås skriva när du senast vill ha besked, om du vill veta hur många gäster som kommer. Detta vill man vanligtvis veta 1-2 veckor innan så att man hinner köpa hem allt som behövs, och vet hur många man ska handla för. Tänk på att en del kan glömma bort att meddela eller göra det någon dag försent, så ta hellre 2 veckor om du måste veta någon vecka innan. Skriv även hur man ska meddela detta, till exempel med sms och till vilket nummer.

  • Datum
  • Tid
  • Plats
  • Datum och till vem man ska meddela om man kommer
  • Vad som gäller för utspring

Det kan också vara bra att meddela när och vart det är utspring, ifall gästerna vill komma dit innan firandet. Något annat som kan vara bra att berätta är vad det bjuds på, till exempel "lättare buffé" eller liknande. På så sätt undviker du att gästerna kommer dit och precis har ätit, när ni bjuder på ordentlig mat, eller att de kommer hungriga om det bjuds på lite fika.

Du kan även meddela när firandet slutar, om ni vill sätta en sluttid. Detta gör enklast genom att skriva "Klockan 14-16" eller "Klockan 12-15" till exempel, men om gästerna får stanna så länge de själva vill så skriver du enbart när det börjar.

Powered by Labrador CMS