Familj

Pseudo twins kids playing

Pseudotvillingar – no or go?

När två syskon föds med mindre än ett och ett halvt år mellan varandra får de benämningen pseudotvillingar. Att hantera en bebis samtidigt som ett nyfött spädbarn anser många vara en galen utmaning som inte borde rekommenderas, medan andra menar att det är toppen att man kan fortsätta sin mammaledighet, att barnen får en bästa kompis och att de kan dela kläder och leksaker.

Ett utav de mest avskräckande argumenten för att inte skaffa barn så tätt inpå brukar vara att syskonen blir konkurrenter om mammans uppmärksamhet och att det äldre barnet blir ”nerknuffat” från sin plats. Men vad är det som säger att det inte lika gärna kan ske om det är 2, 3 eller 4 år mellan barnen? Att den ringa åldersskillnaden skulle spela roll känns inte som en vattentät grund, utan detta skiljer sig från familj till familj. Alla barn är ju olika individer och pseudotvillingar behöver inte ha en mer komplicerad syskonrelation än andra syskon!

LÄS ÄVEN: Äldst, mellan eller yngst i syskonskaran?

Jämför inte syskonen

Enligt undersökningar är det vanligt att föräldrarna skäller mer på det äldre barnet och ger mer uppmärksamhet och kärlek till det yngre, även fast föräldrarna själva anser att de behandlar barnen lika. Detta kan vara något att ha i åtanke när man har pseudotvillingar då det äldsta barnet fortfarande är väldigt litet, och fortfarande kräver mycket uppmärksamhet och hjälp för att utvecklas. Att inte jämföra de två och låta det yngre barnet bli duktig på det äldres bekostnad är också något att tänka på. Ge även gärna det äldre barnet en present när det yngre kommer, då det redan blir så mycket uppståndelse kring den lilla.

Pseudotvillingar får ofta ett starkt band till varandra oavsett om de är av samma kön eller inte, trots att de inte är ”riktiga” tvillingar. Att ha två barn som är bästa vänner är något väldigt fint och den största fördelen som finns med en syskonrelation.

Får man barn lite senare i livet och drömmer om en stor familj är det inte ovanligt att barnen kommer tätt inpå varandra; se senast på prinsessan Madeleine och hennes barn Leonore och Nicholas. Det finns alltså ingen konkret forskning på att pseudotvillingar är värre eller svårare att uppfostra än två barn med större åldersskillnad, så känner man sig redo att ta sig an uppgiften är det bara att köra på!

En vars barn är just pseudotvillingar är vår toppbloggare Hanna, med bloggen "Barnrumsinspo". Här hittar du hennes blogg!

Diskutera gärna egna erfarenheter i vårt Forum!

Powered by Labrador CMS