Familj
Recept: God pumpapaj med smak av pepparkaka
Tänkte du göra en pumpalykta till Halloween? Varför inte slå två flugor i en smäll och gör en god paj av det pumpakött som blir över?
Pumpapuré:
600 gram pumpakött
Gröp försiktigt ut cirka 600 gram kött ur pumpan, och rensa bort kärnorna. Skär pumpaköttet i bitar om cirka 2x2 cm och koka i lättsaltat vatten tills pumpaköttet blir mjukt. Häll sedan av vattnet och mixa pumpaköttet i en matberedare till en slät puré. Låt svalna en stund innan du blandar purén med resten av pajfyllningen.
Pajbotten:
3 dl vetemjöl
100 g rumstempererat smör
0,5 dl vatten
1,5 msk strösocker
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
ströbröd till formen
Smörj och bröa en form om cirka 20-25 cm i diameter. Lägg sedan alla ingredienser i en matberedare och blanda ihop till en fin deg. Tryck ut degen jämnt i hela formen.
Pajfyllning:
pumpapurén du gjorde tidigare
3 st ägg
5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
1 tsk kanel
0,5 tsk malen ingefära
0,5 malen nejlika
Vispa upp äggen och rör sedan i socker, smör, 2,5 dl vispgrädde och den svala pumpapurén. Blanda i kryddorna och häll sedan hela fyllningen över din pajbotten. Grädda i ugnen i cirka 40 minuter på 175°C, eller tills pajen blivit fast. Vispa resten av grädden och servera till pajen.
Smaklig måltid!