Röda dagar påsken 2023: Då är du ledig

Här finns alla datum under påsk och vilka dagar som är röda vilket för de flesta betyder att man är ledig.

Det finns 2 röda dagar i påsk!
Då är du ledig i påsk.

Påsken kommer alltid med efterlängtad ledighet, åtminstone för de allra flesta. Under den fem dagar långa högtiden får vi två röda dagar - under olika veckor. För den som vill ha ännu längre ledighet finns goda möjligheter att ta ut semesterdagar här, för att få långledigt. Här går vi igenom ledigheten under påsken 2023.

Lediga dagar under påsken 2023

När det gäller röda dagar är det viktigt att komma ihåg att detta kan variera mellan olika yrken, då en del arbetsplatser helt enkelt kräver att man jobbar en del röda dagar. Med det sagt så är röda dagar vanligtvis lediga dagar.

Under påsken är det två dagar som är röda - nämligen långfredagen och annandag påsk som infaller måndagen därpå. Detta innebär att det är två röda dagar, men under olika veckor. Eftersom båda dagarna är i anslutning till helgen så blir det långhelg, med fyra dagars ledighet.

Många funderar över skärtorsdagen och om även detta är en röd dag men så är det inte. Skärtorsdagen är en vanlig dag, trots att den hör till påsken.

När infaller påsken 2023?

Påsken infaller olika datum varje år, det är en rörlig högtid precis som midsommar - till skillnad från till exempel julafton som alltid infaller samma datum.

I år är påsken 6-10 april - med skärtorsdagen som den första dagen, och annandag påsk som den sista. De lediga dagarna är långfredagen den 7 april, och annandag påsk den 10 april.

Maximera ledigheten i påsk

Röda dagar ger ofta en god möjlighet att skapa långledigt genom att ta ut ett fåtal semesterdagar. Även om påsken kanske inte är helt perfekt för detta, så finns det ändå goda möjligheter att skapa extra lång ledighet.

Utan semesterdagar blir ledigheten fyra dagar, med hjälp av två röda dagar och helgen. Eftersom de röda dagarna är under olika veckor kan man ta ut fyra semesterdagar för att få totalt 10 dagars ledighet.

Om man till exempel tar ledigt dagarna innan påsk så består ledigheten av: helg, fyra semesterdagar, röd långfredag, helg och röd annandag påsk.

Påsklovet infaller antingen veckan innan eller efter påsk, så här är det förstås en fördel att anpassa sin ledighet efter påsklovet och vara ledig samtidigt som barnen.

Powered by Labrador CMS