Familj

Förälder
Förälder

Så blir du en nära förälder

Vad innebär det egentligen att vara en nära förälder? Här kan du lära dig mer om begreppet, som är en föräldrafilosofi som handlar om att lyssna på sitt barn och sina instinkter istället för att följa de senaste föräldratrenderna. Begreppet är även kallat "Attachment Parenting".

Attachment Parenting, eller Nära Föräldraskap som det kallas på svenska, är en filosofi som handlar om att svara på barnets behov genom att tro och följa en anknytningsteori som grundar sig på hur man tog hand om barn förr i tiden. Biologiskt sett är barn skapta för massor av närhet. Genom att vara en nära förälder ska man göra det som är naturligt och inte följa samhällets pekpinnar. Idag är det mycket prat om att barn behöver sova i sina egna sängar, bli självständiga individer som inte ska klänga på sina föräldrar, och att följa sov och matklockor för ett smidigare liv. Att anamma Nära Föräldraskap kan därför centralt handla om att man främjar en trygg anknytning genom att samsova med barnet, bära barnet mycket (gärna i bärsjal) och att amma barnet fritt. Alla dessa punkter bör självklart göras efter hur, när och vad barnet vill, och inte styrt av något annat.

LÄS ÄVEN: 5 anledningar till att bära ditt barn - bärcoachen Ulrika Casselbrant guidar

Barn mår bra av närhet, och därför är det en viktig del av ett Nära föräldraskap. Att lyssna på sina instinkter som tyvärr ofta ligger gömda bakom samhällets idéer som vi samlat på oss genom åren är bra att börja med om man vill utöva Nära föräldraskap. Ett exempel kan vara att många föräldrar upplever en oro och en dålig magkänsla när de sovtränar sina barn. Istället för att utsätta sig och sina barn för det, kan man strunta i sovträningen som tyvärr ofta innebär skrik från barnet, och sova med barnet istället om hen vill det. Gör helt enkelt det som känns bäst, och inte det folk skriver att du ska göra.

Känner du att Nära Föräldraskap passar dig, som vill hantera situationer med barn på ett nära och lyhört sätt, så kan du läsa mer här.

LÄS ÄVEN: Lyssna upp ditt barns självkänsla istället för att prata upp den

LÄS ÄVEN: De 7 populäraste bärsjalarna

Powered by Labrador CMS