Familj

Pepparkakshus baka själv från grunden jul

Så gör ni pepparkakshuset från grunden

Ett pepparkakshus är barnsligt kul att göra, och något som verkligen hela familjen kan vara med och bidra till. Här har ni allt ni behöver veta för ett lyckat bak!

Steg 1: Mallarna

Skissa upp dina mallar eller ritningar på smörpapper och klipp sedan ut. Det viktiga här är att få till rätt mått så att det inte blir massa glipor mellan delarna! Mät så att höjden på långsidorna och kortsidorna är lika höga (innan taksluttningen). Kortsidornas längd ska även vara likvärdiga med takdelarnas kortsidor. Taket ska vara något längre än själva huset och gärna sticka ut lite på varje sida. Mät också den nedre V-formen på skorstenen mot en av kortside-väggarnas topp så att den passar.

Psst! Känns det knepigt att göra egna mallar finns det färdiga att ladda ner online.

Steg 2: Husdelarna och degen

Ta fram degen, antingen köpt eller egengjord. Har man gjort degen själv är det bra att förbereda den dagen innan och låta den stå en natt i kylen. Ta dock fram den någon timme innan baket så den är rumstempererad. Ha mjöl, kavel, kniv och mallar redo!

Knåda degen smidig och mjöla bakborden rejält. Kavla ut degen tunt. Skär ut dina husdelar efter mallarna noggrant. Degen ska vara ca 2-3 mm tunn.

Lägg över degen/delarna på en plåt, och skär nu ut fönster och dörrhål. Spara gärna det utskurna delarna till en dörr eller fönsterluckor. Förgrädda i ugnen på 175 grader i ca 4 minuter. Låt husdelarna svalna, lägg på mallarna igen och justera kanterna så att de är raka. Grädda igen i ca 5-7 minuter (detta kan variera, håll degen under uppsikt så den inte bränns!). Ta ut och låt de svalna igen innan själva bygget kan börja.

Steg 3: Smält socker och montering

Smält socker på svag värme i en panna och använd som lim. Se till att det inte bränns fast i botten, så var noga med att röra runt ofta. Det ska vara brunt och likna sirap i färgen. Doppa en sidan på en huskant åt gången och pressa ihop delarna – här gäller det att vara snabb då sockret torkar fort. Sockret är dessutom ofta väldigt hett, så allt för små barn bör nog hoppa över just det här momentet. Var gärna två stycken, så att en person kan hålla ihop delarna tills de satt sig ordentligt.

Steg 4: Dekorering

Den erfarne dekorerar husdelarna innan montering, så steg 3 och 4 gör man egentligen i den ordningen man vill. Dock kan det vara svårt att föreställa sig hur det blir om man väljer att dekorera innan huset sitter ihop, och man vill ändå täcka skarvarna med kristyr där det smälta sockret brukar framträda. När det gäller själva dekoreringen sätter bara fantasin gränser! Färdig kristyr finns att köpa, annars gör man enkelt egen som man kan färga med olika karamellfärger. Non Stop-godis är en klassiker till taket som både smakar gott och blir effektfullt med de olika färgerna. Gelatinplattor kan användas som fönsterglas; spritsa en smal rand av kristyr på insidan runt om fönstret och tryck sedan försiktigt dit gelatinplattan.

Att dekorera brickan eller fatet som huset står på bidrar också till en fin helhet. Täck exempelvis brickan med bomull och ställ dit djur eller figurer. Att lägga en smal ljusslinga inuti huset blir även jättefint och sprider ett vackert ljus! Avsluta med att pudra florsocker över huset för en extra snö-effekt.

Klara, färdiga, baka!

LÄS ÄVEN: Enkelt recept på kladdig kladdkaka

Powered by Labrador CMS