Undvik att kolla på mobilen när du försöker somna.
Undvik att kolla på mobilen när du försöker somna.

Så skapar du en sömnrutin som hjälper dig att somna snabbt

Att ligga och vända och vrida sig i sängen är inte roligt. Här tipsar vi om hur man kan somna snabbt!

Den här artikeln innehåller en reklamlänk.

9 tips för att somna snabbt

Är du trött på att stirra upp i taket när du helst av allt vill somna och vakna utvilad. Då kommer här några förslag vad du kan testa för att kunna somna lättare på kvällarna.

Skapa en rutin

Försök att gå och lägga dig och vakna vid samma tid varje dag, även på helgen. Detta hjälper kroppen att veta när det är dags att sova.

Avkopplande aktivitet

Gör något avkopplande, som att läsa en bok eller lyssna på lugn musik, för att signalera till hjärnan att det är dags att slappna av.

Rumstemperatur

Rumstemperaturen ska vara sval och bekväm för att göra det lättare att somna.

Begränsa skärmtid

Undvik att använda datorer, smartphones eller andra skärmar i minst en timme före sänggåendet, eftersom blått ljus kan hämma produktionen av melatonin, ett hormon som hjälper till att reglera sömncykeln.

Yoga eller avslappning

Yoga eller andra avslappningstekniker som t.ex tungandning, meditation eller progressiv muskelavslappning kan hjälpa till att slappna av och minska stress.

Ta en varm dusch eller bad

En varm dusch eller ett bad innan sänggåendet kan hjälpa till att sänka kroppstemperaturen och göra det lättare att somna.

Undvik koffein och alkohol

Koffein och alkohol kan störa sömnen så försök undvika att ta dem sent på kvällen.

Försök med sovmask eller öronproppar

Om det är buller eller annat som stör, försök med sovmask eller öronproppar för att skapa en mer avkopplande miljö.

Om tankarna spinner

Om tankarna spinner runt i huvudet kan det hjälpa att sätta på annat ljud, till exempel en ljudbok i bakgrunden. Då släpper du dina tankar och lyssnar på ljudboken istället.

Det är viktigt att experimentera med olika metoder och se vad som fungerar bäst för dig. Det kan ta tid att utveckla en bra sömnrutin, så var inte besviken om det inte fungerar direkt.

Boktips

24-timmarskoden – Den här boken ger tips om hur man kan förbättra sina sömnvanor och förklarar bra hur kroppen fungerar när det kommer till mat sömn och tider.

Powered by Labrador CMS