Stor åldersskillnad leder oftare till separation
Separation är vanligare bland par med stor åldersskillnad än för jämnåriga par, visar en studie. Allra lägst risk löper par där mannen är högst två år äldre.

Studien från Stockholms universitet visar att för par med svensk bakgrund är risken för separation större om mannen är äldre än kvinnan.
– Vi såg till exempel att kvinnor som har en äldre partner är yngre när de skaffar barn, har lägre utbildning och tjänar mindre pengar innan de blir mammor. Det skulle också kunna avspegla skillnader i värderingar men det får framtida studier titta närmare på, säger Caroline Uggla, forskare i demografi vid Stockholms universitet i ett pressmeddelande.
Resultaten kvarstod även när forskarna korrigerade för utbildningsnivåer och ålder vid första barnet.
– Det kan hända att det kostar på att bryta mot de sociala normer kring parrelationer som råder i ens grupp, och att det avspeglas i att relationen spricker. Men det är också möjligt att de som vågar bryta mot normer också har en lägre tröskel för att sedan lämna relationen” säger Uggla i pressmeddelandet.
Lägst risk hos par där mannen är högts två år äldre
Risken att separera är lägst när mannen är högst två år äldre än kvinnan. Det är också den vanligaste åldersskillnaden i Sverige.
– För par med invandrarbakgrund från Afrika och Mellanöstern, var separationsrisken som störst när kvinnan var äldre än mannen, förmodligen för att en äldre kvinna med en yngre man var en ovanlig konstellation för den gruppen, säger Caroline Uggla i pressmeddelandet.
För par med utländsk bakgrund spelade det inte så stor roll hur mycket äldre än kvinnan mannen var, när man beaktat andra faktorer som inkomst och hur gammal kvinnan var när hon fick barn.
Läs mer:
-
Årets majblomma 2023: "Fred på jorden"
Årets majblomma har designats av tolvåriga Elsa. En blå och grön blomma med orange pärla som fått namnet "Fred på jorden".
-
Gravida kvinnor löper högre risk för allvarlig covid
Kunskapsläget kring covid-19 under en graviditet klarnar allt mer. Att dra på sig viruset innebär flera större risker för både kvinnan och barnet, visar en ny omfattande studie på över 13 000 gravida.
-
Föräldraledighet – bra skydd mot psykisk ohälsa
Föräldraledighet är ett bra skydd mot försämrad mental hälsa. De positiva effekterna hos mammor kan dessutom sitta kvar längre fram i livet. Det hävdar tre forskare som har sammanställt 45 internationella studier i ämnet, rapporterar forskning.se.
-
Här är bidragen som höjs mest 2023
De flesta kan inte räkna med några större inkomstökningar nästa år. Men det finns några grupper som ändå får ganska rejäla lyft eftersom ersättningen räknas upp med inflationen.
-
RS-säsongen är här – så skyddar du ditt barn
Spridningen av säsongens vinterepidemi har börjat och spridningen förväntas öka enligt smittskyddsläkaren Anders Nystedt. Så skyddar du ditt barn mot RS-viruset.
-
Orosanmälningar ökar – var tionde barn berörs
Var tionde barn i Sverige berördes förra året av orosanmälningar till landets socialtjänster, visar nya siffror. Antalet ärenden har ökat rejält de senaste åren och allt fler av dem gäller yngre barn som riskerar att hamna i kriminalitet.