Tips: Bra checklista till midsommarafton

Midsommarafton är en av de mest älskade och firade traditionerna i Sverige. Det kan dock vara mycket att tänka på inför firandet. Här är en praktisk checklista för att hjälpa dig att planera en minnesvärd och rolig midsommarafton.

Checklista för midsommar
Checklista för midsommar

Här hittar du en checklista som du kan använda på midsommarafton!

1. Planera menyn

Traditionell svensk midsommarmat brukar innefatta:

  • Färskpotatis med gräslök
  • Inlagd sill
  • Gräddfil
  • Varmrökt eller kallrökt lax
  • Jordgubbar och grädde
  • Midsommartårta
  • Nubbe och öl

Kom ihåg att även köpa in dricka, både alkoholhaltig och alkoholfri.

2. Förbered midsommarstången

Om du har en trädgård och planerar att resa en midsommarstång, samla ihop allt du behöver. Detta inkluderar stången, gröna grenar och blommor för att dekorera stången, samt band för att binda upp den.

3. Planera midsommarlekar

Traditionella midsommarlekar brukar involvera dans kring midsommarstången, men du kan även planera in andra lekar. Säckhoppning, ägg-och-sked-lopp, och potatis-i-pannan är alla roliga alternativ.

4. Se över kläder

Ofta bärs somriga kläder och många väljer att ha blommor i håret. Se till att du har något passande att bära och kanske även några extra kläder ifall vädret skulle ändra sig.

5. Ordna musik

Traditionell svensk folkmusik är ett populärt val för midsommarafton, men du kan även blanda in moderna låtar om du föredrar det. Skapa en spellista i förväg så att du slipper tänka på musiken under själva festen.

6. Inredning och bordsdekoration

Planera hur du vill dekorera ditt hem och ditt bord. Färska blommor, ljus och små svenska flaggor är alla bra alternativ.

7. Städa och förbered hemmet

Se till att ditt hem är städat och redo för gästerna. Om du har utrymme utomhus, ställ ut extra stolar och bord och se till att det finns tillräckligt med utrymme för alla.

8. Packa en picknick

Om du planerar att fira midsommarafton utomhus, packa en picknick med mat, dryck och filtar att sitta på.

Kom ihåg, det viktigaste med midsommarafton är att njuta och ha roligt. Om du har planerat i förväg och har allt redo, kommer du att kunna fokusera på att njuta av dagen och fira midsommarafton på det sätt du önskar. Glad midsommar!

Powered by Labrador CMS