Mindre stress med våra tips
Mindre stress med våra tips

Tips: Så får du ner stressnivån under julhelgen

Julhelg och jullov kan vara fantastiskt mysigt men det är också stressiga tider. Vi har sammanställt en lista med hur du får ner stressnivån och istället kan njuta av en lugn ledighet.

Planera i förväg

Ju mer du kan planera inför julen, desto mindre stressigt kan det kännas. Försök att sätta upp en budget och göra en inköpslista för att undvika att känna dig överväldigad av alla saker som måste göras.

Begränsa dina förväntningar

Det är lätt att sätta upp höga förväntningar på julen, men det kan också göra det svårare att nå dessa mål och lägga extra press på dig själv. Försök att sätta realistiska förväntningar och var nöjd med vad du kan åstadkomma.

Ta hand om dig själv

Se till att du får tillräckligt med sömn, motion och hälsosam mat under julen. Dessa saker kan hjälpa till att hålla stressnivån nere.

Be om hjälp

Om du känner att du har för mycket att göra, fråga dina vänner och familj om de kan hjälpa till med några av julsysselsättningarna. Dela upp ansvaret och fördela det på olika personer.

Ta tid för avkoppling

Se till att du har tid för avkoppling och vila under julen. Ta en promenad, läs en bok eller lyssna på lugn musik för att hjälpa dig att koppla av.

Prata med någon

Om du känner att stressen blir för mycket, prata med någon du litar på om vad du känner. Att få ut dina tankar kan hjälpa dig att känna dig mer avslappnad. Du kan också prata med en professionell rådgivare eller terapeut om du behöver mer stöd.

Här är några tips för att hjälpa dig att hantera stress under jullovet

  1. Planera i förväg även här: Försök att planera vad du ska göra under jullovet i förväg så att du slipper att känna dig stressad när lovet kommer. Under julhelgen är de flesta upptagna men när julen är förbi kan man göra en kalender med en aktivitet om dagen. Planera också in egentid för båda föräldrarna.
  2. Sätt rimliga mål: Var realistisk med vad du kan åstadkomma under jullovet. Försök inte att försöka göra för mycket på en gång, utan fokusera på att njuta av ledigheten och vara med din familj och vänner.
  3. Ta ledigt från sociala medier: Sociala medier kan vara en källa till stress, så försök att ta ledigt från dem under jullovet så att du kan fokusera på att vara närvarande och njuta av stunden.
  4. Begränsa alkoholintaget: Alkohol kan orsaka stress på lång sikt, så försök att begränsa ditt alkoholintag under jullovet.
  5. Ha realistiska förväntningar på jullovet: Jullovet är inte alltid perfekt, så försök att ha realistiska förväntningar på vad julen ska vara och innebära. Det kan hjälpa dig att känna dig mindre stressad.
Powered by Labrador CMS