Sparris risotto recept middagstips
Sparris risotto recept middagstips

Veckans middagstips: Risotto med sparris

Många har en bild av att risotto är både krångligt och tidskrävande, men det är lättare än man tror så länge man har lite tålamod att röra om i risotton tills den är klar. Här kommer veckans goda middagstips, perfekt både till vardags och till fest.

För fyra portioner behöver du:

150 g grön sparris

2 dl avorioris

4 schalottenlökar

1 vitlöksklyfta

1 lagerblad

1 msk olivolja

1 dl vitt vin

7 dl hönsbuljong

2 msk riven parmesan

1 msk smör

salt och svartpeppar

Gör såhär:

Ansa sparrisen och koka den i saltat vatten tills den är mjuk. Dela den sedan i mindre bitar. Skölj riset under rinnande vatten, gärna varmt. Det minskar tillagningstiden något. Finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs det sedan i olivolja tillsammans med ett lagerblad i en kastrull. Tillsätt riset och låt fräsa ytterligare någon minut. Ta bort lagerbladet. Häll sedan på vinet och rör runt i blandningen tills vinet kokat in. Sänk sedan värmen och tillsätt lite av buljongen och rör om tills det kokat in. Upprepa det tills riset är mjukt bortsett från en liten kärna i mitten. Ställ sedan av kastrullen från plattan. Vänd då ner riven parmesan och en klick smör i risotton och blanda om tillsammans med sparrisen och salt och peppar. Toppa risotton med parmesan vid servering!

Bon appétit!

Tips: du behöver självklart inte ha sparris som tillbehör i risotton om du inte vill, det går lika bra att variera med andra grönsaker, svamp eller skaldjur till exempel.

Powered by Labrador CMS