Förlossning

Förlossningsskada förlossning bäckenbotten bristning

"Drabbades du av förlossningsskador"? – 50% svarar ja

Mer än varannan kvinna lider av förlossningsskador långt efter förlossningen. Väntetiderna är långa, okunskapen är stor både hos vårdpersonal och de drabbade kvinnorna, och många vet inte var eller hur de ska söka hjälp.

8 av 10 förstföderskor får någon form av förlossningsskada, säger Eva Uustal, överläkare i gynekologi i Malou efter tio.

Det förekommer en hel del skuldbeläggning hos kvinnor, som ”Åh vad duktig du var som födde barn utan att brista”. Men det är ju en smal passage och ett stort barn. Därför ska man inte säga att kvinnor är ”gjorda att föda barn”, säger Eva som även har startat ett bristningsregister, just för att öka medvetenheten om problemet.

Det allra bästa resultatet får man om man lagar kvinnan direkt i anslutning till förlossningen, säger gynekologikirurg Rika Hammarström.

Men väntetiderna är långa, och många kvinnor vet inte var de ska vända sig. Det är också vanligt att man är rädd för att söka hjälp, för att man är rädd för att bli nekad vård eller inte bli tagen på allvar.

Vi jobbar väldigt mycket med att öka tillgängligheten för att få hjälp, och vi vet att i vissa regioner är väldigt lång väntetid. Men det är på väg att bli bättre och forskningen går framåt, säger Eva.

När vi lade ut frågan ”Drabbades du av någon förlossningsskada?” på vår Facebooksida, var det ganska precis hälften som svarade ja.

Här är några av kommentarerna som lämnades under inlägget:

LÄS ÄVEN: 1 miljard till förlossninsvården

"Min tös kom med kejsarsnitt, jag hade så fruktansvärt ont och blödde mycket. Fick lära mig att gå på nytt på endast 5 dagar, har nu märkbart nedsatt funktion på vänster sida och jag fick även bland annat urinläckage som läkarna inte förstår varför jag har."

"Ja, men inget som jag lider av idag som tur är. Dock så ska jag föda mitt andra barn om några veckor så är orolig att det ska bli komplikationer under och efter förlossning."

"Nja, har fött alla mina tre med snitt på grund av förlossningsrädsla och senare för trångt bäcken. Andra barnet låg i öppet hjässläge (med ryggen mot min ryggrad) och satt fastkilad i bäckenet och fick vickas loss innan han kunde plockas ut. Vid tredje graviditeten hade jag så svår foglossning att jag satt i rullstol de sista 2 1/2 månaden. Mitt bäcken är nu 15 månader efter senaste graviditeten fortfarande väldigt instabilt och jag har fortfarande mycket värk i fogarna och svårt att gå i perioder. Har också mycket nedsatt känsel runt ärren efter snitten men det är inget som stör mig särskilt mycket."

"Ena skinkan sover konstant efter ryggmärgsbedövningen. Akut snitt och 3 år senare ett bråck som ploppar ut några veckor varje månad. Samt en ”fettkula” eller vad jag ska kalla det i själva snittet efter en infektion… Bråcket gör dom inget åt så länge vi planerar ett barn till."

"Förlossningsdepression och PTSD till följd av en traumatisk förlossning som slutade med att jag tappade tre liter blod (som följd av långt värkarbete där kroppen var så trött att livmodern inte orkade dra ihop sig). 1.5 år senare och jag är långt ifrån återställd."

"Ja! Både fysiskt och psykiskt. Akut snitt med första, med stressad bebis, depression och smärtande navelbråck som men. Andra barnet föddes med sugklocka då livmodern sprack och möjligheten att krysta försvann, klipp med ärr som "spricker" då och då, trasig bäckenbotten som ger sina bekymmer samt många psykiska åkommor… bättre förlossningsvård behövs!"

LÄS ÄVEN: "Ett moment 22 inom förlossningsvården"

Powered by Labrador CMS