Första barnet har fötts efter robotassisterad livmodertransplantation
Första barnet har fötts efter robotassisterad livmodertransplantation

Första barnet har fötts efter robotassisterad livmodertransplantation

Tekniken och forskningen går framåt när det kommer till livmodertransplantationer. Nu har det första barnet fötts efter att en robot assisterat vid en livmodertransplantation till den nyblivna mamman.

Som resultatet av ett forskningsprojekt som pågått på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet om robotassisterad livmodertransplantation har nu det första barnet fötts efter en robotassisterad livmodertransplantation. Den lilla pojken föddes den 8 april och var 48 centimeter och vägde 2900 gram. Förlossningen skedde med planerat kejsarsnitt och alla i familjen mår bra!

Det är en fantastisk känsla att förlösa ett barn som är så speciellt och efterlängtat. Att ha varit med i hela processen, från det första mötet med paret till livmodertransplantationen, och att nu se allas lycka när det som vi haft en förhoppning om blir verklighet, det är helt enkelt underbart, säger Pernilla Dahm-Kähler, ledande robotkirurg och gynekolog i teamet, och forskare på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Barnet är det första att födas efter en livmodertransplantation där ingreppet på donatorn, vilken var kvinnans mamma, gjorts med robotassisterad titthålskirurgi. Det nyfödda barnet har alltså legat i samma livmoder som mamman gjort. Det är fantastiskt hur forskningen gått framåt!

Vi kommer i framtiden även att kunna göra transplantationen av livmodern i mottagaren genom robotassisterad titthålsteknik, konstaterar Mats Brännström, professor i obstetrik och gynekologi vid Sahlgrenska akademin.

Tidigare har åtta barn fötts efter en livmodertransplantation i Sverige och 15 i världen, men detta är alltså det första som föds efter en robotassisteras transplantation. Under de kommande åren väntar fler graviditeter efter livmodertransplantationer.

Läs mer om forskningsprojektet här!

Powered by Labrador CMS