Förlossning

Skriva förlossningsbrev – tänk på det här när du förbereder dig inför förlossningen

Skriva förlossningsbrev – tänk på det här när du förbereder dig inför förlossningen

Inför förlossningen finns det en del saker att förbereda. Både mentalt och praktiskt. En bra förberedelse du kan göra är att skriva ett förlossningsbrev. Det är inget måste, men kan vara ett bra sätt för dig att fundera igenom hur du egentligen vill ha din förlossning.

Vad ska förlossningsbrevet innehålla?

När du kommer in på förlossningen kommer vårdpersonalen ha tillgång till din journal. I den finns en del anteckningar om vad du och barnmorskan pratat om inför förlossningen, men detta brukar sällan vara utförligt. För att komplettera journalen kan du skriva ett eget förlossningsbrev. I det kan du skriva ner saker som är viktiga för dig inför förlossningen, om din oro, om dina förväntningar och liknande. Det är även bra att skriva hur du fungerar som person, som till exempel vad som peppar dig och hur du vill få stöttning under förlossningen. Vissa blir peppade och stärkta av att någon baddar dess panna och pratar mjukt med dem, medan andra får kraft genom musik och glada hejarop. Du bör även skriva hur du agerar under stressiga situationer och hur du vill att det hanteras. Vill du att barnmorskorna informerar om allting hela tiden, eller tycker du snarare att det är obehagligt att veta exakt allt som händer?

Läs mer: Förlossningen steg för steg – från latensfasen till bebis

Skriv förlossningsbrevet tillsammans

Att skriva förlossningsbrevet tillsammans ger dig och din partner ett bra tillfälle att prata igenom era tankar kring förlossningen. Finns det något din partner oroar sig över som du inte vet om? Och vilken roll vill du att hen har under förlossningen? Det är bra om du är tydlig med din partner om hur du önskar att din förlossning ska vara, för att hen ska kunna hjälpa dig att styra den i den riktningen du vill.

Dessa punkter kan du ha i åtanke när du skriver ditt brev:

  • Hur ser du på smärtlindring?
  • Vilka förlossningsställningar ser du framför dig att du ska föda i?
  • Vad oroar dig mest?
  • Hur ser din drömförlossning ut?

Läs mer: BB-väskan – det här ska du packa med dig till förlossningen

När ska förlossningsbrevet skrivas?

När förlossningsbrevet ska börjas skrivas är väldigt individuellt. Vissa har mycket tankar kring sin förlossning redan från början av graviditeten och då är det bra att börja med brevet tidigt. Andra har inte så mycket tankar och föreställningar och kanske bara skriver ner några punkter först när förlossningen närmar sig. De flesta föder mellan graviditetsvecka 37+0 och 41+6 så till vecka 37 kan du ha som riktlinje att ha brevet klart.

Vad händer om barnmorskan inte hinner läsa förlossningsbrevet eller om förlossningen inte blir som du vill?

Ibland går det väldigt snabbt från de första värkarna till själva födseln, och då kanske inte personalen hinner läsa igenom ditt förlossningsbrev. Men det kan ändå vara bra att ha då du kan läsa igenom det med en barnmorska efteråt och använda brevet som diskussionsunderlag. Vad gick enligt förväntningarna och vad gjorde inte det?

Tänk dock på att ingen förlossning är den andra lik, och det finns inga garantier för att förlossningen blir precis som du skriver i förlossningsbrevet – det är bra att ha ett öppet sinne för att allt kan hända. Du kan exempelvis ställa dig frågan vad är det värsta som kan hända under förlossningen? Är svaret att du inte får föda på alla fyra eller att du inte spricker? Förmodligen inte. Barnmorskorna kommer alltid att sätta din och ditt barns säkerhet i första hand, och du bör lita på deras expertis, även om det såklart är viktigt att du känner dig bekväm längs vägen.

Läs mer: 10 tips inför förlossningen – det här ska du som partner göra

Powered by Labrador CMS