Förlossning

Vara i födandet

Minfulness betyder ”Vakenhet i nuet” och hjälper oss att odla våra egna inre resurser så att vi lättare kan möta det vi upplever under födandet. Det hjälper oss också att befinna oss i ”varandet” vilket vi strävar efter när vi föder och inte i ”görandet” där vi dagligdags befinner oss.

Följ med när barnmorskemottagningen Vasamammas barnmorska och kbtterapeut Görel Cederblad lotsar oss igenom begreppet ”mindfulness” och hur det hjälper dig och din partner att vara närvarande i livets mirakel.

Att använda sig av mindfulness vid födandet är en fantastisk möjlighet för den födande kvinnan när hon möter en situation, som för många är första gången de möter och att hantera smärtan som födandet innebär.

Mindfulness eller på svenska, medveten närvaro, erbjuder stor hjälp när du befinner dig i födandet.

Mindfulness eller att ”vara i nuet” som vi i dagligt tal kallar det, har uppmärksammats mycket de sista åren.

Men vad är mindfulness? Vad innebär det att ”vara i nuet”? På vilket sätt är det en hjälp i födandet?

Mindfulness är ett engelskt ord, som kommer från den asiatiska filosofin. Det betyder det motsatta mot att vara ”mindless” eller ”absent mind”. På svenska betyder det ”vakenhet i nuet”.

Det hjälper oss att befinna oss i ”varandet” vilket vi strävar efter bland annat när vi föder och inte i ”görandet” där vi dagligdags ofta befinner oss på grund av ett många gånger alltför högt tempo, med många aktiviteter, krav och måsten. När vi är mindful bestämmer vi oss för att vara närvarande och uppmärksamma på det vi upplever och gör.

Vad är det då som är bra med att vara närvarande och uppmärksamma på det vi upplever och gör när vi föder?

Är det inte bättre att försöka distrahera smärtan och försöka tänka på något annat?

Problemet med att försöka distrahera smärtan och att tränga bort våra tankar och känslor är att de kommer oavsett hur mycket vi än försöker att ta bort dem. Det är till och med så att ju mer vi försöker tränga undan dem, desto mer har vi dem.

Om vi istället försöker acceptera smärtan genom att välja att se, ha och stå ut med den utan att fly, undvika, förvränga eller döma den och att handla effektivt utifrån denna verklighet så ger det oss kraft att hantera smärtan och de känslor och tankar vi möts av under födandet.

För att uppnå detta har vi vår andning till hjälp för att vägleda oss att finna ett lugn och en avslappning trots smärtan. Om vi kommer in i den rytm som skapas av andningen, lugnet och avslappningen så kommer vi också lättare kunna följa med kroppen i det arbete den utför under födandet istället för att arbeta emot den.

Rytmen hjälper oss att släppa den yttre kontrollen på allt det som händer runt omkring oss och samtidigt behålla den inre kontrollen. Att behålla den inre kontrollen leder till en positiv upplevelsen av födandet där vi får möte en kraft som även kan ge oss styrka i livet framöver.

För att på bästa sätt klara av detta under födandet behöver vi öva oss under graviditeten. Det kan man göra med hjälp av böcker, CD-skivor och/eller genom att gå en mindfulnesskurs. Det man tränar är andning och avslappning för att lära sig att befinna sig i nuet. När tankar och känslor kommer och tar oss bort från nuet stannar vi upp, observerar dem, accepterar dem och släpper sen taget om dem genom att åter känna in andningen som för oss tillbaka till lugnet och avslappningen.

Powered by Labrador CMS