Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Stärkelse saxat och fixat!

Skrivet av maria65a *närmar sig mål*
Modifierad stärkelse = förändrad stärkelse

Stärkelse är (som socker, dextrin och cellulosa) kolhydrater, en omvandad form av socker. Det bildas i växternas blad och lagras i rötter, knölar och frön som reservnäring som vid behov kan brytas ner till lösliga transportabla sockerarter igen.

Principen för att få ut stärkelsen är densamma för alla sorter: Man sönderdelar växtdelarna så att cellerna går sönder och lakar sedan ur massan i vatten och låter stärkelsen sjunka till botten eller centrifugerar bort den. Därefter torkas och siktas den och bleks i sol eller kemiskt. Den kan sedan modifieras kemiskt på många sätt för att tjockna vid önskade temperaturer i olika typer av livsmedel.

Används som stabiliserings- och förtjockningsmedel i livsmedel. Det kan utvinnas ur tex potatis, majs, tapioka, ris och vete. Genom att modifiera stärkelsen på olika sätt erhålls ämnen med skilda teknologiska egenskaper.
Modifierad stärkelse kan innehålla spårmängder gluten om stärkelsen utvinns ur vete.

Läst och lärt ;-)

« Tillbaka till trådstarten