Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Jag håller i princip med

Skrivet av Susanne med Viggo 030721
men jag kan också ge exempel på det motsatta. Vår son ogillar att ha mössa och väldigt ofta när vi är ute så är det omöjligt att få på honom en. Ska vi bara förflytta oss en kortare sträcka så brukar jag inte bry mig om det utan går bara fort till bussen, eller affären eller vart vi nu ska och så är det inget mer med det. Ofta ser jag att folk tittar på Viggo och sedan på mig och sedan är det inget mer, men jag ser att de tänker "Oj, har pojken ingen mössa". Samma sak händer min man när han är ute med Viggo, men han får alltid höra kommentarer. De är aldrig riktade direkt till honom utan det är ofta så att en tant säger till en annan (men högt så att min man säkert ska höra) "Nämen, har den lilla pojken ingen mössa på sig!". En pappa anses med andra ord ha gjort ett misstag eller inte fattat att barn måste ha mössa på sig. Jag som mamma antas ha skäl till att Viggo inte ha mössa, eller så tror de att jag är så knäpp att det inte är någon mening med att kommentera det hela.

Visst uppfattas vi väldigt olika som föräldrar beroende på om vi är mammor eller pappor och det måste vara svårt att alltid bli så tvivlad på när man är pappa. I många fall är ju papporna helt kapabla till att ta hand om sina barn minst lika bra, eller bättre, som mammorna.

Jag ser också hos mig själv att jag ibland kollar om min man har satt på Viggo matchande strumpor eller i mina ögon "valt fel" och tänker varje gång att det inte spelar någon roll och att jag måste sluta kolla hur min man gör. Även om jag anser mig leva i ett jämställt förhållande och min man har tagit halva föräldraledigheten och är fullt kapabel att ta ansvar för Viggo så måste jag anstränga mig för att inte ha åsikter om hur de gör saker.

mvh,
Susanne

« Tillbaka till trådstarten

Artiklar från Familjeliv