Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Hallå där Mathias!

Skrivet av Rudolfina
Ditt resonemang saknar avgörande komponenter. Det intressanta i sammanhanget är hur många timmar arbete kvinnor och män utför varje vecka och hur stor andel av respektive antal som utgörs av avlönat respektive oavlönat arbete. Lite färska siffror till dig (källa: Arbetslivsinstitutet):

-Kvinnor utför 82 miljoner timmar oavlönat arbete varje vecka.
-Män utför 51 miljoner timmar oavlönat arbete varje vecka.

-Kvinnor utför 55 miljoner timmar avlönat arbete varje vecka.
-Män utför 80 miljoner timmar avlönat arbete varje vecka.

Sammantaget innebär det att kvinnor utför 6 timmar mer arbete varje vecka, vilket i sin tur alltså innebär att män och kvinnor jobbar ungefär lika mycket. Skillnaden är att kvinnor får betalt för 40 procent av sitt arbete, medan män får betalt för drygt 60 procent av sitt arbete. Men det handlar inte bara om att män får mer pengar för sitt arbete. De får också tillgång till samhällets trygghetssystem i motsvarande högre grad. Till detta kommer de bättre möjligheter på arbetsmarknaden som följer av att t.ex. inte vara hemma med barn, gå ner på deltid etc. Kvinnors obetalda arbete är alltså en förutsättning för mäns karriärer och bättre möjligheter.

Du säger att kvinnor "söker sig till lågbetalda arbeten". Detta är ett totalt bakvänt synsätt, enligt all tillgänglig forskning och statistik. Tvärtom är det så att när ett yrkesområde börjar domineras av kvinnor, så sjunker lönerna. Klassikern är naturligtvis vårdsektorn, där kvinnor samlats eftersom de ju är så "naturligt vårdande" (ironi). Under lång tid har dock läkarna varit ett undantag, eftersom de varit män. Nu börjar det dock bli alltfler kvinnliga läkare inom kåren, vilket fått till följd att löneläget sjunkit. Det finns många andra historiska exempel. Mejeriyrket var länge ett alltigenom kvinnligt yrke. Men så uppfannns några maskiner som gjorde arbetet mindre tungt. Då (!) intresserade sig plötsligt män för yrket, som kom att bli helt manligt. Och lönerna steg kraftigt.

Nej, Mathias. Det handlar inte om individuella val. Det handlar om strukturer. Var snäll och tänk en gång till.

« Tillbaka till trådstarten