Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Inte slänga mat på golvet

Skrivet av Cecilia med Juni & bf 040825
... och inte hälla ut dricka! Annars tycker jag att det är mest dumt att ha hårda krav på så små barn, att man skapar onödig stress och tjafs om sånt som jag tycker är ganska oviktigt när det gäller småbarn. Jag tror inte på att man måste lära, träna, och vara sträng utan att om man själv föregår med gott exempel och trevligt bordsskick så kommer barnen att ta efter när de själva är mogna för det! Det är ju faktiskt inga små monster som man ska tämja, utan sociala varelser som vill passa in i gruppen, anser jag.

Jag tror inte att de är riktigt mogna för att sitta stilla så länge ännu, och om hon kommer tillbaka och vill äta mer efter att hon gått ifrån bordet så får hon det. Varför inte? Att neka mat tycker jag bara är en dum regel för reglernas skull. Åtminstone när det gäller en 2-åring, en 10-åring borde väl vara mogen för att orka sitta en hel måltid. Men jag tycker inte att man ska ställa så mycket krav på små barn som inte ens fyllt 2 ännu. Att inte hälla ut och inte slänga på golvet tycker jag är en bra gräns, för det är ju faktiskt något som förstör och skapar mer arbete för oss! Att sitta kvar tills man ätit upp och använda bestick jämt är inte det.

Man måste inte heller äta upp, eller äta för att få efterrätt. Jag tror att man ska passa sig ganska mycket för vilka signaler man ger om man börjar använda mat som straff eller belöning, eller säger att det är "duktigt" att äta. Att äta ska vara gott och trevligt, ingen prestation. Jag skulle ju aldrig säga till en vuxen att den var duktig som åt upp maten eller har ätit "bra". Jag tror att det är fel att ge sådana signaler som lägger värderingar i ätandet och skapar stress och krav.

« Tillbaka till trådstarten

Artiklar från Familjeliv