Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Hon mår _inte_

Skrivet av Åsa
bra om hon har ett Hb på 102. Hon har ju järnbrist och är därmed betydligt mer infektionskännslig samt att det hämmar tillväxten även på längden. Hon äter uppenbarligen för lite riktigt mat. Jag är för amning och långtids amning men det är just barn som ditt som gör att läkare är skeptiska till amning efter 1år. Eftersom vissa barn stillar sina hungerkännslor genom att snutta för ofta, de blir aldrig riktigt hungriga. Amning _är_ den vanligaste orsaken till undernäring av barn över 1år i sverige. Detta då ju komplement till bröstmjölken behövs för barn mellan 6-12mån men efter 12mån behöver de äta riktig mat och ha lite bröstmjölk som komplement för att inte få järnbrist och undernäring.

Jag skulle om jag var du se alvarligt på frågan och fundera kring om och hur jag kunde öka aptiten utan att ta till så drastiska medel som sondmatning eller dropp osv. Försök dra ned på amningen till vissa tillfällen / tider och att det går minst 2-3 timmar mellan sista amning och måltiderna. Koncentrera er på lunch och middag. Vill igen påpeka att jag absolut är för långtidsamning och att amma fritt men inte på bekostnad av barnets hälsa.

Min son var också underviktig och är fortfarande men vägde trots det vid 15mån nästan 2 kg mer än din tjej så jag vet hur jobbigt det är med barn som inte äter. Vissa barn har tom med inga hungerkännsor och måste få näringslösning för att inte svälta sig själva. Det är också så lätt att ge bröstmjölk och stilla sin oro med att hon äter i alla fall bröstmjölk och är pigg och glad, men ibland är det en björntjänst man gör då.

Sist, ja, de kan tvinga er. Att inte tillse att ens barn får en bra kost är _inte_ bra. De kan ta barnet ifrån dig då det rent lagligt är vanvårdat. Hamnar ni i denna situationen så är ju amningen slut och en hemsk separation ett faktum för din tjej. Bättre att du tvingar fram en liten minskning av amningen istället.

« Tillbaka till trådstarten

Artiklar från Familjeliv