Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Vad gör ni när ni själva har ätit klart?

Skrivet av Gafsan m.Axel & Kalle
Sitter ni kvar för att hålla flickan sällskap i det oändliga?

Här hemma gör vi så att vi äter i lugn och trivsam takt men när rimlig tid har gått och de flesta är klara så dukar vi av. Om då något av barnen sitter kvar och sölar med maten så frågar vi om han vill äta - sätter han då igång och äter på allvar får han sitta en stund till, om han däremot bara pratar eller slabbar så plockas maten bort hur lite han än har ätit. Det man missar en måltid kan man alltid ta igen nästa - och barn som äter i snigelfart är oftast inte hungriga. Annars, om barnen äter men långsamt, så får de sitta kvar hur länge de vill förutsatt att vi inte har bråttom någonstans. Vad gör det? Däremot är det förstås inte rimligt att resten av familjen ska sitta kvar i timtal och hålla det långsamätande barnet sällskap.

Dessutom är vi rätt hårda på att vid bordet ÄTER man. Och pratar och har det trevligt. Men gör man något annat, typ leker, springer från bordet osv - ja då har man ätit färdigt. Då plockas ens tallrik bort. Det funkar utmärkt på mina killar (2 och 4 år gamla).

Om er dotter säger att hon är mätt eller har ont i magen finns det väl inga vettiga skäl att tvinga henne att äta mer? Här hemma håller vi hårt på att 4-åringen ska äta upp allt han själv lagt upp på tallriken, i övrigt (om någon annan lagt upp maten) så äter han så lite eller mycket han själv vill. Ofta blir det då så att barnen bara äter makaroner, eller bara köttbullar, eller bara tomater. Vad gör det? Om ungarna t.ex. äter upp enbart köttbullarna på sin tallrik så får de inte fler köttbullar förrän de ätit upp det andra på tallriken, men om de äter köttbullarna och sen är mätta så är det inget att göra åt. (bortsett från att kanske ge lite färre köttbullar nästa gång eller dra in på mellanmålen så att aptiten räcker till för hela portionen nästa gång - men däremot tror jag absolut inte att det har någonting positivt med sig att tvinga i barnen mat).

Våra måltider är faktiskt ofta ganska trevliga! Visst är det ofta mycket prat och mycket spill osv men vi grälar sällan vid matbordet och tjatar aldrig på barnen om att äta utan måltiderna är något som hela familjen oftast uppskattar! Så det är definitivt inte bara i filmens värld som familjemiddagar kan vara trevliga :-)

« Tillbaka till trådstarten

Artiklar från Familjeliv