Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Mjöl och gryn finns av olika slag...

Skrivet av Gafsan m. Axel & Kalle
...och de fiberrika sorterna är bland det bästa man kan äta just för att slippa förstoppning! Det är de raffinerade och fiberfattiga mjöl- och grynprodukterna som man ska akta sig för.

Bröd bakat på raffinerat mjöl, t.ex. vitt bröd, är rena katastrofen medan grovt bröd med mycket hela korn i är superbra för magen. Gärra med messmör på - det är lösande!

Frukt och grönt av alla de slag ska man äta massor för magens skull! (bananer kan man undvika). Torkad frukt t.ex. fikon och katrinplommon är kända för att vara lösande.

Det är bra om man kan äta potatis, fullkornris, råris eller fullkornspasta i stället för vitt ris eller vit pasta som inte innehåller så mycket fibrer.

När det gäller frukostmat finns det ju fiberrika och bra muslisorter med torkad frukt som är jättebra. En annan bra frukostvariant är gröt. Inte mannagrynsgröt eller risgrynsgröt - det är stoppande, utan t.ex. gröt på fiberhavregryn. Man kan gärna hälla i lite linfrö (helt eller krossat) för att få extra fart på magen. Eller, som sagt, mackor på fullkornsbröd.

Dryck är viktigt. Att dricka för lite är ett säkert sätt att dra på sig förstoppning MEN man ska akta sig för att just därför ge förstoppade barn en massa juice, mjölk och saft att dricka. Då blir de lätt mätta av drycken och äter mindre - och får i sig för lite fibrer och så blir förstoppningen ännu värre. Bäst är att dricka vatten. Är man förstoppad är det mycket bättre att äta en frukt än att dricka fruktjuice, för i juicen är ju nästan alla fibrer borttagna.

Barn som dricker dåligt kan man försöka ge lite extra mycket frukt och grönt - det består ju mest bara av fibrer och vatten! Ett äpple eller en morot innehåller ju t.ex. massor av vatten. Barn som är mindre benägna att äta frukt och grönt om det finns annat att välja på, brukar ofta ändå äta det om de inte får något annat som mellanmål.

Egentligen är det svårt att ge råd om "mat som är lösande" - ALL mat innehåller mycket grönsaker men minimalt med raffinerade kolhydrater är ju lösande för en förstoppad mage.

Lycka till!

« Tillbaka till trådstarten

Artiklar från Familjeliv