Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Låt henne testa!

Skrivet av Gafsan m. Axel & Kalle
T.ex. makaroner, små, små potatisbitar, ärtor m.m. - vem vet, hon verkar ju ha motivationen så hon kanske klarar det utmärkt? Fisk är ju också mjukt och bra - antingen kokt i små bitar eller stekt med paneringen bortskrapad. Vegetariska grytor med linser (om man kokar dem ordentligt så de blir mjuka) är lättätet för små "gör-det-självare".

Tänderna verkar inte vara särskilt avgörande för barns ätförmåga (själv fick jag inte tänder förrän långt efter ettårsåldern och jag var ändå precis lika bra på att äta som jämnåriga barn med massvis med tänder... av mina barn har den äldste också varit sen med tänder men han var ändå mycket tidigare med att äta olika sorters mat än mer "normaltandade" lillebror).

En annan sak som kan sätta käppar i hjulet när de små ska lära sig äta är ju hur benägna de är att sätta i halsen. Jag tycker att den saken har varit klart mer begränsande för ätförmågan än tanduppsättningen, men det kanske är olika. Men man märker ju snabbt om en viss konsistens eller partikelstorlek får barnet att sätta maten i halsen ideligen och då får man ju anpassa maten efter det.

« Tillbaka till trådstarten